SZARLOTKA SYPANA

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 słoiki

2.5 szklanki

1.5 szklanki

2.5 szklanki

1.5 opakowania

2 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie suche składniki (oprócz cynamonu) wymieszać w misce z Kasią, podzielić powstałe ciasto na 3 części.

Krok 2

Do jednej części dodać cynamon. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać jedną część proszku, wyłożyć połowę jabłek, wysypać kolejną część proszku, drugą połowę jabłek, a na wierzch ostatnią część sypkich składników z dodatkiem cynamonu.

Krok 3

Piec 50-55 minut w 180°C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • SZARLOTKA SYPANA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • SZARLOTKA SYPANA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • SZARLOTKA SYPANA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • SZARLOTKA SYPANA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • SZARLOTKA SYPANA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • SZARLOTKA SYPANA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • SZARLOTKA SYPANA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka z lodami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SZARLOTKA SYPANASZARLOTKA SYPANA

Szarlotka – smaczne ciasto na kruchym spodzie, to dobra propozycja nie tylko na jesień. Aby ją przygotować, sięgnij po dowolny gatunek jabłek. Pasować będą zarówno słodkie, cierpkie, jak i kwaśne. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i dopraw cynamonem. Odciśnij z nich nadmiar soku, który później możesz wykorzystać do innych potraw, np. pieczonej kaczki. Z tych owoców możesz także przyrządzić gęsty mus, podsmażając je na patelni, aż zyskają jednolitą konsystencję. Podstawą szarlotki powinno być kruche ciasto. Przygotujesz je z mąki oraz żółtek utartych z kostką do pieczenia. Aby wyszło odpowiednie, nie dodawaj do niego białek, ale sięgnij na przykład po kaszę mannę. Masę na ciasto możesz podzielić na kilka części, z których stworzysz warstwy placka. Przełóż je owocami i ewentualnie ubitymi z cukrem pudrem białkami. Z cynamonem dobrze skomponuje się wanilia, więc warto posypać nią białka. Szarlotkę podawaj schłodzoną lub na ciepło, razem z lodami, np. śmietankowymi. Świetnie będzie smakować też z bitą śmietaną. Wypróbuj ten przepis.