Szarlotka z Badenii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka z Badenii

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

200 gramów

50 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

50 gramów

750 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kruche ciasto zagnieć z mąki, soli, połowy cukru, żółtka, 100 gram masła i 2 łyżek wody szybko zagnieć.

Krok 2

Rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką i ułóż na w tortownicy na 26 cm, formując kant wysoki na 2-3 cm. Odstaw do chłodnego miejsca.

Krok 3

Pokrój jabłka na cienkie plasterki. Rozpuść resztę masła, a pozostały cukier wymieszaj z cynamonem.

Krok 4

Posmaruj wierch ciasta galaretką i ułóż warstwę jabłek.

Krok 5

Posyp rodzynkami. Posmaruj masłem. Posyp płatkami z migdałów i cukrem z cynamonem. Piecz w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wystudź w formie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z Badenii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z Badenii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z Badenii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z Badenii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z Badenii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z Badenii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z Badenii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka z Badenii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej