
Składniki
100 gramów
50 gramów
200 gramów
50 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżki
50 gramów
750 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kruche ciasto zagnieć z mąki, soli, połowy cukru, żółtka, 100 gram masła i 2 łyżek wody szybko zagnieć.
Krok 2
Rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką i ułóż na w tortownicy na 26 cm, formując kant wysoki na 2-3 cm. Odstaw do chłodnego miejsca.
Krok 3
Pokrój jabłka na cienkie plasterki. Rozpuść resztę masła, a pozostały cukier wymieszaj z cynamonem.
Krok 4
Posmaruj wierch ciasta galaretką i ułóż warstwę jabłek.
Krok 5
Posyp rodzynkami. Posmaruj masłem. Posyp płatkami z migdałów i cukrem z cynamonem. Piecz w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wystudź w formie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej