Składniki
100 gramów
50 gramów
200 gramów
50 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżki
50 gramów
750 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kruche ciasto zagnieć z mąki, soli, połowy cukru, żółtka, 100 gram masła i 2 łyżek wody szybko zagnieć.
Krok 2
Rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką i ułóż na w tortownicy na 26 cm, formując kant wysoki na 2-3 cm. Odstaw do chłodnego miejsca.
Krok 3
Pokrój jabłka na cienkie plasterki. Rozpuść resztę masła, a pozostały cukier wymieszaj z cynamonem.
Krok 4
Posmaruj wierch ciasta galaretką i ułóż warstwę jabłek.
Krok 5
Posyp rodzynkami. Posmaruj masłem. Posyp płatkami z migdałów i cukrem z cynamonem. Piecz w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wystudź w formie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej