Szarlotka z Badenii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka z Badenii

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

200 gramów

50 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

50 gramów

750 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kruche ciasto zagnieć z mąki, soli, połowy cukru, żółtka, 100 gram masła i 2 łyżek wody szybko zagnieć.

Krok 2

Rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką i ułóż na w tortownicy na 26 cm, formując kant wysoki na 2-3 cm. Odstaw do chłodnego miejsca.

Krok 3

Pokrój jabłka na cienkie plasterki. Rozpuść resztę masła, a pozostały cukier wymieszaj z cynamonem.

Krok 4

Posmaruj wierch ciasta galaretką i ułóż warstwę jabłek.

Krok 5

Posyp rodzynkami. Posmaruj masłem. Posyp płatkami z migdałów i cukrem z cynamonem. Piecz w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wystudź w formie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z Badenii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z Badenii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z Badenii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z Badenii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z Badenii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z Badenii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z Badenii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka z Badenii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej