Szarlotka z bananami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

350 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

125 mililitrów

200 gramów

4 sztuki

masa jabłkowo-bananowa:

1 kilogram

3 sztuki

100 gramów

50 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypać 350 g mąki, dodać cukier i proszek do pieczenia i wymieszać.

Krok 2

Następnie dodać posiekaną Kasię, żółtka i śmietanę. Zagnieść dość twarde ciasto, jeżeli jest zbyt luźne dodać więcej mąki. Ciasto włożyć na około 1 godzinę do lodówki.

Krok 3

W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ćwiartki i włożyć do rondla. Prażyć na małym ogniu, dodać pokrojone banany, rodzynki, skórkę pomarańczową i cukier waniliowy.

Krok 4

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na placki wielkości formy (około 20x30 cm) i grubości około 1 cm.

Krok 5

Na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę przenieść pierwszą część ciasta, na to nałożyć masę Jabłkowo-bananową i przykryć drugim plackiem. Wierzch ponakłuwać widelcem.

Krok 6

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. około 40 min. lub dłużej, na zloty kolor. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z bananami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej