Szarlotka z otrębami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

100 gramów

3 łyżki

3 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę, w której będziemy piec ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Zmielić otręby w młynku do kawy. Wymieszać je z mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Dodać Kasię i posiekać nożem do konsystencji kaszy. Teraz dodać cukier i żółtka. Szybko zagnieść elastyczne ciasto.

Krok 3

Odkroić 1/3, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Krok 4

Pozostałe ciasto rozwałkować do pożądanej wielkości i przenieść do formy lub po prostu wylepić ją ciastem, co jest znacznie prostsze.

Krok 5

Nakłuć gęsto widelcem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 25 minut. Na podpieczony spód rozłożyć jabłka.

Krok 6

Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych otworach na wierzch jabłek.

Krok 7

Wstawić ponownie do piekarnika na 30 minut. Upieczone ciasto przestudzić nieco w formie.

Krok 8

Później wyjąć, aby jabłka nie nabrały metalicznego posmaku. Trzeba to robić ostrożnie, bo ciasto jest dość delikatne. Ja robię to przy pomocy dwóch desek do krojenia. Kładę jedną na wierzch ciasta. Przekręcam formę do góry nogami. Zdejmuję blaszkę, kładę drugą deskę i ponownie odwracam.

Krok 9

Wierzch posypać suto cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z otrębami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej