Szarlotka z pianką

- Krok 1Na stolnicę wysypać mąkę, Kasię posiekać na drobno, dodać 6 żółtek (białka schować do lodówki - łatwiej jest ubić pianę), proszek do pieczenia i cukier.
- Krok 2Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części - jedną trochę mniejszą.
- Krok 3Następnie ciasto trzeba włożyć do zamrażalnika (najlepiej zagnieść i włożyć do zamrażalnika dzień wcześniej - wtedy jest pewność, że się przymroziło).
- Krok 4Kiedy ciasto będzie zmrożone, wyjąć większą część i ją rozmrozić. Blachę należy posmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Krok 5Ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na około 15 min. tak, aby ciasto podpiekło się na jasny kolor.
- Krok 6W międzyczasie należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce. Jeżeli będą to "Cortlandy" masy jabłecznej nie trzeba dosładzać, w przypadku innych - można dodać trochę cukru, w zależności czy lubi się bardziej słodką czy kwaśną szarlotkę.
- Krok 7Do jabłek należy dodać 1/2 łyżeczkę cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, łyżkę tartej bułki. Następnie wszystko wymieszać i wyłożyć na wyjęte z piekarnika ciasto.
- Krok 8Białka wyjąc z lodówki i ubić je na sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę cukru pudru i płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i wyłożyć na masę jabłeczną.
- Krok 9Mniejszą część wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce i ułożyć na piance. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 stopni, na ok. 20 min.
Przygotowanie