Szarlotka z pianką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.75 kilograma

525 gramów

18 dekagramów

6 sztuk

3 łyżeczki

1.2 kilograma

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

do formy:

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicę wysypać mąkę, Kasię posiekać na drobno, dodać 6 żółtek (białka schować do lodówki - łatwiej jest ubić pianę), proszek do pieczenia i cukier.

Krok 2

Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części - jedną trochę mniejszą.

Krok 3

Następnie ciasto trzeba włożyć do zamrażalnika (najlepiej zagnieść i włożyć do zamrażalnika dzień wcześniej - wtedy jest pewność, że się przymroziło).

Krok 4

Kiedy ciasto będzie zmrożone, wyjąć większą część i ją rozmrozić. Blachę należy posmarować masłem i posypać bułką tartą.

Krok 5

Ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na około 15 min. tak, aby ciasto podpiekło się na jasny kolor.

Krok 6

W międzyczasie należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce. Jeżeli będą to "Cortlandy" masy jabłecznej nie trzeba dosładzać, w przypadku innych - można dodać trochę cukru, w zależności czy lubi się bardziej słodką czy kwaśną szarlotkę.

Krok 7

Do jabłek należy dodać 1/2 łyżeczkę cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, łyżkę tartej bułki. Następnie wszystko wymieszać i wyłożyć na wyjęte z piekarnika ciasto.

Krok 8

Białka wyjąc z lodówki i ubić je na sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę cukru pudru i płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i wyłożyć na masę jabłeczną.

Krok 9

Mniejszą część wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce i ułożyć na piance. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 stopni, na ok. 20 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej