Szarlotka z polewą migdałowo - miodową

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

225 gramów

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

1 łyżka

2 kilogramy

1 sztuka

60 gramów

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: z mąki, 100 g cukru, jajek i 130 g Kasi zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 0,5 godz.

Krok 2

Tortownicę wysmarować Kasią wyłożyć ciastem formując brzegi.

Krok 3

Masa jabłkowa: jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny.

Krok 4

Dusić przez 10 min. z 50 g Kasi, 50 g cukru i rodzynkami.

Krok 5

Zagęścić budyniem śmietankowym (proszkiem) i mąką ziemniaczaną.

Krok 6

Wyłożyć na ciasto.

Krok 7

Polewa: pozostałą Kasię (10g) i cukier (75g), miód, płatki migdałowe i mleko połączyć, zagotować.

Krok 8

Gorącą polewę wylać na ciasto.

Krok 9

Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Krok 10

Piec 35-40 minut w temperaturze 180-200'C.

Krok 11

Kroić schłodzone.

Krok 12

Czas oczekiwania: 45-50 min.

Krok 13

Czas chłodzenia: ok. 3 godz.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej