szarlotka z rodzynkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 łyżki

1 łyżeczka

5 sztuk

60 dekagramów

nadzienie:

3 łyżki

15 dekagramów

1 łyżeczka

2 kilogramy

wierzch:

4 łyżki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Resztę składników na ciasto zmiksować, dodać do mąki i szybko wyrobić.

Krok 3

Zagniecione ciasto podzielić na 2 części: 2/3 włożyć do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika (zawinięte w folię).

Krok 4

Jabłka dusić w garnku pod przykryciem na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać cukier, cynamon i rodzynki.

Krok 5

Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na blachę posmarowaną Kasią. Boki blachy wylepić ciastem na wysokość ok 1 cm.

Krok 6

Na ciasto rozsmarować zimne jabłka i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Zapiekać ok 25 minut.

Krok 7

Białka ubić razem z cukrem pudrem na sztywną pianę i rozsmarować na gorącym cieście. Na to zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażalki.

Krok 8

Całość piec jeszcze ok. 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej