Warzywno-mięsne szaszłyki na grilla – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z polędwiczki i pieczarek

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

16 sztuk

4 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na 4 cienkie, długie plastry. Pieczarki myjemy, odcinamy im nóżki.

Krok 2

Na patyczek do szaszłyka nabijamy początek plastra polędwicy, następnie pieczarkę, dalej polędwicę, pieczarkę itd. Polędwiczkę przeplatamy raz z jednej strony, raz z drugiej strony pieczarki. Na jednego szaszłyka przypada plaster polędwicy i 4 pieczarki.

Krok 3

Do oleju wsypujemy Przyprawę do wieprzowiny, wkruszamy Mini kostki, mieszamy. Gotowe szaszłyki wkładamy do mocnego woreczka. Wlewamy do nich marynatę.. Zamykamy szczelnie woreczek i delikatnie odwracamy woreczkiem.

Krok 4

Wkładamy woreczek z szaszłykami do lodówki na ok. 2 godziny. Co 15 - 20 minut delikatnie odwracamy woreczek, żeby marynata pięknie pokryła nam szaszłyki.

Krok 5

Na rozgrzany grill wykładamy przygotowane szaszłyki i opiekamy z każdej strony. Szaszłyki są gotowe po ok. 20 minutach. Podajemy je z sałatką z pomidorów, ogórków, sałaty i rzodkiewki. Smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z polędwiczki i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z polędwiczki i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z polędwiczki i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z polędwiczki i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z polędwiczki i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z polędwiczki i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z polędwiczki i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z polędwiczki i pieczarek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej