Szaszłyki z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szaszłyki z mięsem mielonym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

160 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

8 sztuk

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 100 mililitrach wody ugotuj bulionetkę Knorr, a następnie wystudź. Zetrzyj marchew. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, startą marchewką i bulionem. W razie konieczności dopraw.

Krok 2

Z powstałej masy formuj małe kulki - dzieci na pewno chętnie zrobią to za Ciebie.

Krok 3

Pozwól dziecku pokroić paprykę w dużą kostkę za pomocą plastikowego noża.

Krok 4

Razem z dzieckiem panieruj kulki w bułce tartej.

Krok 5

Smaż je na patelni, by nabrały rumianego koloru. Następnie odłóż na ręcznik papierowy (kulki można również opiec w piekarniku, bez użycia tłuszczu).

Krok 6

Razem z maluchem nadziewaj na patyki do szaszłyków na przemian mięsne kulki i paprykę. Uważaj, aby mięso było już odpowiednio wystudzone.

Krok 7

Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 10 minut. Podawaj np. z Fixem Spaghetti Napoli Knorr. Potrawę udekoruj wachlarzykami z ogórka (ogórka przekrój wzdłuż na pół, następnie w plastry, docinając do końca np. co trzeci lub co piąty plaster, po czym rozkładaj je jak wachlarzyk)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej