Szaszłyki z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z mięsem mielonym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

169 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

8 sztuk

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 100 mililitrach wody ugotuj bulionetkę Knorr, a następnie wystudź. Zetrzyj marchew. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, startą marchewką i bulionem. W razie konieczności dopraw.

Krok 2

Z powstałej masy formuj małe kulki - dzieci na pewno chętnie zrobią to za Ciebie.

Krok 3

Pozwól dziecku pokroić paprykę w dużą kostkę za pomocą plastikowego noża.

Krok 4

Razem z dzieckiem panieruj kulki w bułce tartej.

Krok 5

Smaż je na patelni, by nabrały rumianego koloru. Następnie odłóż na ręcznik papierowy (kulki można również opiec w piekarniku, bez użycia tłuszczu).

Krok 6

Razem z maluchem nadziewaj na patyki do szaszłyków na przemian mięsne kulki i paprykę. Uważaj, aby mięso było już odpowiednio wystudzone.

Krok 7

Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 10 minut. Podawaj np. z Fixem Spaghetti Napoli Knorr. Potrawę udekoruj wachlarzykami z ogórka (ogórka przekrój wzdłuż na pół, następnie w plastry, docinając do końca np. co trzeci lub co piąty plaster, po czym rozkładaj je jak wachlarzyk)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z mięsem mielonymSzaszłyki z mięsem mielonym

W 100 mililitrach wody ugotuj bulionetkę Knorr, a następnie wystudź. Zetrzyj marchew. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, startą marchewką i bulionem. W razie konieczności dopraw.