Szczupak z winem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szczupak z winem i pieczarkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

100 gramów

null szczypt

1.5 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 kilogram

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sprawionego szczupaka posól i skrop sokiem z cytryny. Ułóż w płaskim rondlu wysmarowanym masłem.

Krok 2

Pieczarki pokrój w paski i posyp rybę.

Krok 3

Wlej wino i duś 50 minut na małym ogniu.

Krok 4

Z pozostałego masła i mąki zrób białą zasmażkę, rozprowadź zimną wodą, dolej śmietankę i wlej do ryby. Duś jeszcze 10 minut.

Krok 5

Dodaj żółtko, dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szczupak z winem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szczupak z winem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szczupak z winem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szczupak z winem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szczupak z winem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szczupak z winem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szczupak z winem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szczupak z winem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej