
Składniki
0.5 szklanki
100 gramów
null szczypt
1.5 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 kilogram
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sprawionego szczupaka posól i skrop sokiem z cytryny. Ułóż w płaskim rondlu wysmarowanym masłem.
Krok 2
Pieczarki pokrój w paski i posyp rybę.
Krok 3
Wlej wino i duś 50 minut na małym ogniu.
Krok 4
Z pozostałego masła i mąki zrób białą zasmażkę, rozprowadź zimną wodą, dolej śmietankę i wlej do ryby. Duś jeszcze 10 minut.
Krok 5
Dodaj żółtko, dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej