Szczupak z winem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szczupak z winem i pieczarkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

100 gramów

null szczypt

1.5 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 kilogram

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sprawionego szczupaka posól i skrop sokiem z cytryny. Ułóż w płaskim rondlu wysmarowanym masłem.

Krok 2

Pieczarki pokrój w paski i posyp rybę.

Krok 3

Wlej wino i duś 50 minut na małym ogniu.

Krok 4

Z pozostałego masła i mąki zrób białą zasmażkę, rozprowadź zimną wodą, dolej śmietankę i wlej do ryby. Duś jeszcze 10 minut.

Krok 5

Dodaj żółtko, dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szczupak z winem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szczupak z winem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szczupak z winem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szczupak z winem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szczupak z winem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szczupak z winem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szczupak z winem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szczupak z winem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej