
Składniki
0.5 szklanki
100 gramów
null szczypt
1.5 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 kilogram
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sprawionego szczupaka posól i skrop sokiem z cytryny. Ułóż w płaskim rondlu wysmarowanym masłem.
Krok 2
Pieczarki pokrój w paski i posyp rybę.
Krok 3
Wlej wino i duś 50 minut na małym ogniu.
Krok 4
Z pozostałego masła i mąki zrób białą zasmażkę, rozprowadź zimną wodą, dolej śmietankę i wlej do ryby. Duś jeszcze 10 minut.
Krok 5
Dodaj żółtko, dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























