Szkarłatne figi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szkarłatne figi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

8 sztuk

100 mililitrów

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Figi dokładnie wymyj i wysusz, po czym sześć z nich przekrój na ćwiartki, nie przecinając do końca, a dwie pozostałe przetnij na połówki.

Krok 2

Zalej owoce winem, dodaj cukier i gotuj 5 minut.

Krok 3

Figi pokrojone na ćwiartki wyjmij łyżką cedzakową i osącz.

Krok 4

Wino z pozostałymi figami ostudź, zmiksuj z powidłami i ponownie podgrzej.

Krok 5

Na talerzyku ułóż najpierw figi wyjęte z wina, a następnie polej je ciepłym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szkarłatne figi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szkarłatne figi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szkarłatne figi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szkarłatne figi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szkarłatne figi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szkarłatne figi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szkarłatne figi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szkarłatne figi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej