
Składniki
4 łyżki
8 sztuk
100 mililitrów
10 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Figi dokładnie wymyj i wysusz, po czym sześć z nich przekrój na ćwiartki, nie przecinając do końca, a dwie pozostałe przetnij na połówki.
Krok 2
Zalej owoce winem, dodaj cukier i gotuj 5 minut.
Krok 3
Figi pokrojone na ćwiartki wyjmij łyżką cedzakową i osącz.
Krok 4
Wino z pozostałymi figami ostudź, zmiksuj z powidłami i ponownie podgrzej.
Krok 5
Na talerzyku ułóż najpierw figi wyjęte z wina, a następnie polej je ciepłym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

























