
Składniki
4 łyżki
8 sztuk
100 mililitrów
10 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Figi dokładnie wymyj i wysusz, po czym sześć z nich przekrój na ćwiartki, nie przecinając do końca, a dwie pozostałe przetnij na połówki.
Krok 2
Zalej owoce winem, dodaj cukier i gotuj 5 minut.
Krok 3
Figi pokrojone na ćwiartki wyjmij łyżką cedzakową i osącz.
Krok 4
Wino z pozostałymi figami ostudź, zmiksuj z powidłami i ponownie podgrzej.
Krok 5
Na talerzyku ułóż najpierw figi wyjęte z wina, a następnie polej je ciepłym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej