Szkarłatne figi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szkarłatne figi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

8 sztuk

100 mililitrów

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Figi dokładnie wymyj i wysusz, po czym sześć z nich przekrój na ćwiartki, nie przecinając do końca, a dwie pozostałe przetnij na połówki.

Krok 2

Zalej owoce winem, dodaj cukier i gotuj 5 minut.

Krok 3

Figi pokrojone na ćwiartki wyjmij łyżką cedzakową i osącz.

Krok 4

Wino z pozostałymi figami ostudź, zmiksuj z powidłami i ponownie podgrzej.

Krok 5

Na talerzyku ułóż najpierw figi wyjęte z wina, a następnie polej je ciepłym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szkarłatne figi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szkarłatne figi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szkarłatne figi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szkarłatne figi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szkarłatne figi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szkarłatne figi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szkarłatne figi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szkarłatne figi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Karkówka po diabelsku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej