Sznycle duszone z marchewką i groszkiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

0.75 szklanki

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

2 sztuki

0.5 szklanki

4 łyżki

0.5 kilograma

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka umyć - osuszyć i podzielić na sznycle ( każda na 3 ) - rozbić delikatnie tłuczkiem do mięs . Posypać przyprawą do kurczaka . Panierować w mące , jajku , bułce tartej . Usmażyć sznycle na rumiano na oleju. Zdjąć z patelni.

Krok 2

Marchew z groszkiem przełożyć do szerokiego garnka razem z zalewą w której były .Dodać koper, kostkę bulionową i masło .Podgrzać . Posypać 2 łyżkami mąki i wymieszać - zagotować . Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny , Delikatem . Na jarzynce ułożyć sznycle i przykryć pokrywką . Ogrzewać na małym gazie przez 10 minut.

Krok 3

Podawać z ziemniakami z wody .

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej