Szpinak z zielonym groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinak z zielonym groszkiem

Autor: halina andrałojć

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak oczyść,umyj,włóż do garnka i gotuj przez 10 min.w niewielkiej ilości wody.Odsącz przez durszlak,ale nie wylewaj wywaru.Obrany groszek wypłucz i ugotuj osobno do średniej miękkości.Odsącz wywar pozostaw.Ugotowane warzywa połącz,dodaj sól,cukier lub glukozę,i zmiażdżone 2 ząbki czosnku.Postaw garnek na małym ogniu,w tym czasie zrób sos.Jogurt rozrób z 50g każdego wywaru,mąką i żółtkiem.Dobrze roztrzep żeby nie było grudek,włóż imbir i zalej gotujący szpinak z groszkiem mieszaj cały czas, żeby nie przywarł do garnka.Po 3-4 min.gotowania,potrawa jest gotowa do spożycia.Życzę smacznego.

halina andrałojć

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej