Szpinakowa zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinakowa zapiekanka

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 mililitrów

null szczypt

150 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 kilograma

1 sztuka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, odsącz z nadmiaru soku i pokrój.

Krok 3

Na rozgrzanym maśle* zeszklij cebulę, dodaj szynkę i po chwili smażenia wrzuć szpinak. Smaż kilka minut, dopraw skruszoną Mini kostką Czosnek Knorr oraz gałką muszkatołową.

Krok 4

Wymieszaj śmietanę, serek topiony, mleko oraz żółtko jajek. Wszystko zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 5

Przełóż zapiekankę do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. Możesz ją posypać żółtym serem. *Nie wolno dopuścic do spalenia masła, gdyż potrawa jest wówczas niesmaczna i niezdrowa.

Krok 2

Szynkę pokrój w paski, cebulę posiekaj.

tommy

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placek z gulaszem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej