Szpinakowa zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinakowa zapiekanka

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 mililitrów

null szczypt

150 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 kilograma

1 sztuka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, odsącz z nadmiaru soku i pokrój.

Krok 3

Na rozgrzanym maśle* zeszklij cebulę, dodaj szynkę i po chwili smażenia wrzuć szpinak. Smaż kilka minut, dopraw skruszoną Mini kostką Czosnek Knorr oraz gałką muszkatołową.

Krok 4

Wymieszaj śmietanę, serek topiony, mleko oraz żółtko jajek. Wszystko zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 5

Przełóż zapiekankę do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. Możesz ją posypać żółtym serem. *Nie wolno dopuścic do spalenia masła, gdyż potrawa jest wówczas niesmaczna i niezdrowa.

Krok 2

Szynkę pokrój w paski, cebulę posiekaj.

tommy

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej