Szpinakowa zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinakowa zapiekanka

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 mililitrów

null szczypt

150 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 kilograma

1 sztuka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, odsącz z nadmiaru soku i pokrój.

Krok 3

Na rozgrzanym maśle* zeszklij cebulę, dodaj szynkę i po chwili smażenia wrzuć szpinak. Smaż kilka minut, dopraw skruszoną Mini kostką Czosnek Knorr oraz gałką muszkatołową.

Krok 4

Wymieszaj śmietanę, serek topiony, mleko oraz żółtko jajek. Wszystko zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 5

Przełóż zapiekankę do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. Możesz ją posypać żółtym serem. *Nie wolno dopuścic do spalenia masła, gdyż potrawa jest wówczas niesmaczna i niezdrowa.

Krok 2

Szynkę pokrój w paski, cebulę posiekaj.

tommy

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej