Szybki tadżin z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

140 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój w plastry pół cytryny. Drobno posiekaj pietruszkę, czosnek i cebulę. Wymieszaj kawałki kurczaka z pietruszką, czosnkiem, 1 łyżką margaryny i sokiem z połowy cytryny.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu margarynę. Mieszając, smaż cebulę na 1 łyżce margaryny przez 2–3 minuty, aż będzie miękka. Zdejmij i odstaw na bok. Dodaj mięso z kurczaka i smaż na średnim ogniu przez 5 minut. aż do uzyskania z każdej strony złocistego koloru.

Krok 3

Dodaj plastry cytryny, migdały, oliwki, 1 litr wody i kostkę Rosołu z kury Knorr. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, przykryj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut lub aż kurczak będzie dobrze ugotowany. Podawaj z kuskusem i świeżą kolendrą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki tadżin z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki tadżin z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki tadżin z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki tadżin z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki tadżin z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki tadżin z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki tadżin z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki tadżin z kurczakaSzybki tadżin z kurczaka

Inspirowany kuchnią marokańską tadżin to bardzo efektowne, a jednocześnie nietrudne w wykonaniu, danie, które musisz koniecznie wypróbować w swoim domu. Aromatyczna kompozycja mięsa i warzyw jest doskonałą propozycją na niecodzienny obiad lub kolację. Tadżin przygotujesz w okamgnieniu. Równie szybko zniknie z półmiska. Tadżin to arabskie okrągłe naczynie gliniane wykorzystywane do pieczenia mięs nad rozżarzonym drewnem lub węglem, wyposażone w stożkowatą pokrywę. Szczególnie popularne jest w Maroko. Słowo to określa również potrawę przyrządzoną w tym naczyniu. My proponujemy szybki tadżin z kurczaka, w którym oprócz mięsa drobiowego wykorzystamy całą gamę aromatycznych dodatków, takich jak migdały, cytryna, pietruszka, kolendra, chili w płatkach i inne. Ten fantastyczny bukiet zapachów i smaków najlepiej podawać z kaszą kuskus. Smacznego.