
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1.5 łyżki
500 gramów
1 pęczek
1 sztuka
250 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej olej w garnku. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij.
Krok 2
Do tego dodaj rozgnieciony czosnek.
Krok 3
Kapustę włoską podziel na ćwiartki. Wyciągnij głąb, a liście pokrój w cienkie paski. Dodaj i duś razem.
Krok 4
Następnie dolej bulion (1,5 l wody i bulion warzywny Knorr), dodaj makaron i gotuj przez 15 minut.
Krok 5
Szynkę pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na grubej tarce i podgrzej to wszystko w zupie. Przypraw do smaku pieprzem i muszkatem. Dodaj pietruszkę.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej