Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1.5 łyżki
500 gramów
1 pęczek
1 sztuka
250 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej olej w garnku. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij.
Krok 2
Do tego dodaj rozgnieciony czosnek.
Krok 3
Kapustę włoską podziel na ćwiartki. Wyciągnij głąb, a liście pokrój w cienkie paski. Dodaj i duś razem.
Krok 4
Następnie dolej bulion (1,5 l wody i bulion warzywny Knorr), dodaj makaron i gotuj przez 15 minut.
Krok 5
Szynkę pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na grubej tarce i podgrzej to wszystko w zupie. Przypraw do smaku pieprzem i muszkatem. Dodaj pietruszkę.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej