Tagliatelle ze szpinakiem - zapiekane: makaron | Przepisy.pl pixel

Menu dnia

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
784 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

448 osób wydrukowało

Pobierz pdf

897 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżki

2 szczypty

1 łyżeczka

100 mililitrów

400 mililitrów

40 gramów

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Cebulę pokrój w piórka, papryczkę chilli i czosnek posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, czosnek oraz chilli. Dodaj umyty i osuszony szpinak.

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - Krok 1

Krok 2

W miseczce rozmieszaj ze śmietaną i wodą Zapiefix Knorr i wlej do garnka ze szpinakiem. Całość zagotuj.

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - Krok 2

Krok 3

Do garnka dodaj ugotowany makaron, dopraw do smaku pieprzem oraz wędzoną papryką. Wszystko razem dobrze wymieszaj, a następnie przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - Krok 3

Krok 4

Wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 20-25 minut. Podawaj na ciepło.

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

To danie to propozycja dla wegetarian, ale jeśli lubisz mięso, dodaj do sosu pierś z kurczaka lub owoce morza.

1

Opinie o przepisie

  • Karolina Mrozowska

    Karolina Mrozowska , 14.09.2018

    Super łatwy przepis, dosc oryginalny, ale niestety w mój smak kompletnie nie trafił.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną paprykąTagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką – to oryginalny sposób na makaronową zapiekankę. Klasycznie, przygotowując tego typu potrawy, używa się makaronu typu penne albo fusilli, długi makaron też się jednak doskonale sprawdzi. Ugotuj go al dente i przygotuj sos. W tym celu podsmaż cebulę, czosnek i chili, a potem dodaj do nich dokładnie umyty świeży szpinak. Pamiętaj, że jego liście znacznie zmniejszą swoją objętość podczas duszenia, kiedy zmiękną zmienią także kolor na ciemniejszy i staną się mięsiste. Następnie zalej szpinak sosem przyrządzonym na bazie śmietanki, dopraw wędzoną papryką i gotuj do czasu, aż zgęstnieje. Wtedy wymieszaj go z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego, a potem zapiecz. Wierzch zapiekanego tagliatelle posyp ulubionym żółtym serem, np. goudą albo tylżyckim. Możesz to zrobić w połowie pieczenia, by ser pozostał ciągnący. Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki albo szczypiorkiem. Serwuj z sałatką pomidorową albo rukolą z winegretem. Sprawdź, jak proste jest przyrządzanie potraw z naszymi przepisami!