Tarta z dynią i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

250 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 185 stopni.

Krok 2

Przygotuj Kaszotto Knorr według wskazówek na opakowaniu.

Krok 3

Dynię pokrój w kostkę o boku ok 1 cm i ugotuj w wodzie przez ok 5 minut. Następnie odcedź i dodaj do kaszotto. Wymieszaj razem.

Krok 4

Szpinak umyj, poszatkuj. Cebulę posiekaj i podsmaż wszystko 1 minutę. Suszone pomidory pokrój w paski i dodaj wszystko razem do kaszotto.

Krok 5

Wyłóż foremkę do pieczenia o średnicy 26 cm pergaminem i ciastem francuskim. Wyłóż nadzieniem z kaszotto i piecz przez 35-40 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z surówką z czerwonej kapusty.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Tartę można wzbogacić grzybami np. boczniakami lub warzywami: jarmużem, rukolą.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z dynią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z dynią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z dynią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z dynią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z dynią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z dynią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z dynią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z dynią i serem fetaTarta z dynią i serem feta

Gotowanie zgodnie z sezonowością warzyw i owoców pozwala cieszyć ich smakiem wtedy, gdy są najlepsze. Jesienią niepodzielnie królują okazałe dynie. Pojawiają się w recepturach gęstych zup oraz w zestawach pieczonych warzyw. Macie ochotę na coś bardziej szykownego? Nagrzejcie piekarniki, bo przepis na tartę z dynią i serem feta czeka na odkrycie.

Dla kogo?

Jeśli ktoś powiedział, że tarta to tylko nudne ciasto z dodatkami, z pewnością nie próbował dyniowej tarty z serem feta. Każdy niedowiarek zmieni zdanie po pierwszym kęsie. To elegancka wersja warzywnej zapiekanki, której niczego nie brakuje.

Na jaką okazję?

Warzywa połączone z fetą to imprezowy hit. Tarta wspaniale prezentuje się po wyjęciu z piekarnika, więc stanie się ozdobą stołu nawet podczas ważnej uroczystości.

Czy wiesz, że?

Uprawy dyni dają zadowalające rezultaty, gdy są zlokalizowane na żyznych, dobrze zdrenowanych glebach. Roślinie odpowiada gorący, wilgotny klimat Meksyku, Egiptu, Indii oraz niektórych części Stanów Zjednoczonych i Chin.

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia spodu dyniowej tarty można wykorzystać cienkie ciasto filo, charakterystyczne dla kuchni bałkańskiej.