
Składniki
składniki na tartaletki:
100 gramów
150 gramów
100 gramów
0.5 łyżeczki
składniki na farsz:
800 gramów
200 gramów
100 gramów
2 sztuki
2 łyżki
50 gramów
2 sztuki
100 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser, masło, mąkę i przyprawę Knorr połącz zagniatając wszystko w misce. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne ale na pewno będzie dość rzadkie dlatego spłaszcz je, a następnie zawiń w folię spożywczą i umieść na około 30 minut w zamrażalce, aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Ciastem wyłóż foremki na tartaletki.

Krok 2
Ugotuj bób do miękkości w lekko osolonej wodzie (około 10 minut), a następnie go obierz. Szalotkę pokrój w kosteczkę, posiekaj czosnek. Suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę, a koktajlowe przekrój na pół. Kiełbasę chorizo pokrój w pół plastry, ser zetrzyj na tarce.

Krok 3
Na suchej patelni upraż ziarno słonecznika, przełóż je na bok, na tą samą patelnie wrzuć kiełbasę chorizo i smaż ją na średnim ogniu aż się dobrze usmaży, usuń nadmiar tłuszczu pozostawiając około łyżeczki.

Krok 4
Na pozostałym tłuszczu zeszklij czosnek i cebulę, dodaj ugotowany bób, śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej oraz szczyptę soli - o ile uznasz to za konieczne.

Krok 5
Bób na patelni rozgnieć widelcem lub zblenduj tworząc z niego purée, dodaj do niego ziarno słonecznika i suszone pomidory.

Krok 6
Purée włóż do tartaletek. Na wierzch ułóż przeciętego pomidorka, chorizo, całość posyp z wierzchu ziołami prowansalskimi oraz oprósz serem. Tartaletki wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 15 minut.


Dobra rada:
Do farszu możesz dołożyć tez inne warzywa takie jak cukinia czy np. papryka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tartaletki z bobem
Bób – ta niezwykle popularna już w czasach starożytnych roślina, daje ogromne pole do popisu każdemu, kto lubi eksperymentować w kuchni. Dziś na tapetę bierzemy tartaletki z farszem z bobu. Wypróbuj je już dziś!
Dla kogo?
Dla każdego, kto uwielbia bób i wciąż poszukuje nowych możliwości na jego przygotowywanie.
Na jaką okazję?
Tartaletki zawsze sprawdzają się świetnie w roli imprezowych przekąsek – niewielkie, poręczne, idealne dla zaspokojenia małego głodu.
Czy wiesz, że?
Świeży bób ma zielony kolor, przyjemny zapach, a na gładkiej powierzchni jego skórki nie ma żadnych plam. Można go gotować, smażyć, piec, dusić – pole manewru jest tutaj naprawdę szerokie!
Dla urozmaicenia:
Do farszu dodać można również inne warzywa – papryka, czerwona cebula, cukinia czy bataty spowodują prawdziwą eksplozję smaków!