Tartinki z awokado i wędzonym łososiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

43

327 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

591 osób wydrukowało

Pobierz pdf

774 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

40 gramów

1 łyżka

1 sztuka

20 gramów

1 sztuka

2 gramy

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Awokado obierz, pozbądź się pestki i sam miąższ pokrój drobno lub rozgnieć widelcem. Następnie wymieszaj z majonezem.

Tartinki z awokado i wędzonym łososiem  - Krok 1

Krok 2

Pastę z awokado nałóż na pumpernikiel.

Tartinki z awokado i wędzonym łososiem  - Krok 2

Krok 3

Plastry łososia zwiń w rulonik i ułóż na awokado.

Tartinki z awokado i wędzonym łososiem  - Krok 3

Krok 4

Gotowe kanapki udekoruj koperkiem i podawaj na sałacie oraz z cząstką cytryny.

Tartinki z awokado i wędzonym łososiem  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Dodatkowo na gotowe kanapki możesz położyć kapary.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartinki z awokado i wędzonym łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartinki z awokado i wędzonym łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartinki z awokado i wędzonym łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartinki z awokado i wędzonym łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartinki z awokado i wędzonym łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartinki z awokado i wędzonym łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartinki z awokado i wędzonym łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tartinki z awokado i wędzonym łososiem Tartinki z awokado i wędzonym łososiem

Wyborne tartinki z delikatnym awokado oraz wyrazistym wędzonym łososiem urozmaicą rodzinną kolacje, a ze względu na dosyć wykwintne składniki, możesz podać je również na uroczystym przyjęciu. Ich kluczowym składnikiem nie są jednak dodatki, a samo pieczywo. Pumpernikiel, wybrany przez nas do stworzenia tych kanapek, to ciemny razowy chleb na zakwasie pochodzący z Niemiec, o intensywnym lekko słodkawym smaku. Pamiętaj, że idealne awokado, którego użyjesz do przyrządzania pasty, powinno być dojrzałe i miękkie, a w środku soczyste i pozbawione brązowych plam. Przekrój je nożem wzdłuż, usuń pestkę i wydrąż delikatnie miąższ łyżką. Pokrój je lub rozgnieć widelcem i dodaj majonez, który podbije jego smak i zapewni kremową konsystencję. Na pumpernikiel nałóż najpierw pastę z awokado, a następnie połóż zwinięty plasterek łososia. Gotowe kanapeczki udekoruj świeżym, pachnącym koperkiem i podawaj w towarzystwie chrupiącej sałaty oraz ćwiartki orzeźwiającej cytryny.