Smalec do chleba przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smalec do chleba

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 szczypty

250 gramów

4 sztuki

500 gramów

null

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoninę pokrój w drobną kostkę, wrzuć do nagrzanego garnka garnka i wytapiaj.

Krok 2

Wlej do tego 1/2 szklanki wody i podgrzewaj czasem mieszając. Umyj dokładnie karkówkę i osusz, pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Gdy słonina będzie już wytopiona, dodaj mięso i smaż całość jeszcze przez godzinę od czasu do czasu mieszając.

Krok 4

Obierz cebulę, drobno posiekaj i dodaj do całości przed końcem smażenia. Smaż do momentu gdy cebula nabierze złotego koloru.

Krok 5

Wrzuć zmiażdżone ząbki czosnku, pieprz, posiekaną natkę i dodaj Delikat. Całość wymieszaj i rozlej do miseczek. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smalec do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smalec do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smalec do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smalec do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smalec do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smalec do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smalec do chleba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smalec do chleba - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej