Terrina szpinakowo-marchewkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Terrina szpinakowo-marchewkowa

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 łyżeczka

2 łyżeczki

200 gramów

6 łyżeczek

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy 25 minut w 0,7 l wody. Nie odcedzamy, mielimy na gładką masę blenderem. Szpinak gotujemy w 200 ml wody przez 5 minut, rozdrabiamy.

Krok 2

Do garnków z marchewką i szpinakiem dodajemy po 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczce przyprawy Delikat Knorr.

Krok 3

Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku i mieszamy. Dodajemy połowę ilości do rozdrobnionej marchewki, połowę do szpinaku. Mieszamy.

Krok 4

Do tzw. keksówki wlewamy rozdrobiony szpinak do mniej więcej połowy wysokości formy. Czekamy aż lekko ostygnie i wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika.

Krok 5

Do formy dolewamy marchewkę rozmieszaną z żelatyną i wstawiamy całość na noc do lodówki.

Krok 6

Jest to znakomita przystawka. Można ją podać z dodatkiem białego sera.

Anna Włodarczyk

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej