Terrina szpinakowo-marchewkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Terrina szpinakowo-marchewkowa

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 litr

1 łyżeczka

6 łyżeczek

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy 25 minut w 0,7 l wody. Nie odcedzamy, mielimy na gładką masę blenderem. Szpinak gotujemy w 200 ml wody przez 5 minut, rozdrabiamy.

Krok 2

Do garnków z marchewką i szpinakiem dodajemy po 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczce przyprawy Delikat Knorr.

Krok 3

Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku i mieszamy. Dodajemy połowę ilości do rozdrobnionej marchewki, połowę do szpinaku. Mieszamy.

Krok 4

Do tzw. keksówki wlewamy rozdrobiony szpinak do mniej więcej połowy wysokości formy. Czekamy aż lekko ostygnie i wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika.

Krok 5

Do formy dolewamy marchewkę rozmieszaną z żelatyną i wstawiamy całość na noc do lodówki.

Krok 6

Jest to znakomita przystawka. Można ją podać z dodatkiem białego sera.

Anna Włodarczyk

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej