
Składniki
1 litr
1 łyżeczka
2 łyżeczki
200 gramów
6 łyżeczek
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy 25 minut w 0,7 l wody. Nie odcedzamy, mielimy na gładką masę blenderem. Szpinak gotujemy w 200 ml wody przez 5 minut, rozdrabiamy.
Krok 2
Do garnków z marchewką i szpinakiem dodajemy po 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczce przyprawy Delikat Knorr.
Krok 3
Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku i mieszamy. Dodajemy połowę ilości do rozdrobnionej marchewki, połowę do szpinaku. Mieszamy.
Krok 4
Do tzw. keksówki wlewamy rozdrobiony szpinak do mniej więcej połowy wysokości formy. Czekamy aż lekko ostygnie i wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika.
Krok 5
Do formy dolewamy marchewkę rozmieszaną z żelatyną i wstawiamy całość na noc do lodówki.
Krok 6
Jest to znakomita przystawka. Można ją podać z dodatkiem białego sera.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej