Terrina szpinakowo-marchewkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Terrina szpinakowo-marchewkowa

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 łyżeczka

2 łyżeczki

200 gramów

6 łyżeczek

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy 25 minut w 0,7 l wody. Nie odcedzamy, mielimy na gładką masę blenderem. Szpinak gotujemy w 200 ml wody przez 5 minut, rozdrabiamy.

Krok 2

Do garnków z marchewką i szpinakiem dodajemy po 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczce przyprawy Delikat Knorr.

Krok 3

Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzątku i mieszamy. Dodajemy połowę ilości do rozdrobnionej marchewki, połowę do szpinaku. Mieszamy.

Krok 4

Do tzw. keksówki wlewamy rozdrobiony szpinak do mniej więcej połowy wysokości formy. Czekamy aż lekko ostygnie i wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika.

Krok 5

Do formy dolewamy marchewkę rozmieszaną z żelatyną i wstawiamy całość na noc do lodówki.

Krok 6

Jest to znakomita przystawka. Można ją podać z dodatkiem białego sera.

Anna Włodarczyk

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Terrina szpinakowo-marchewkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej