Tofu z sosem sojowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tofu z sosem sojowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

8 plastrów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser tofu odcedź, osusz i pokrój w kostkę o boku 2 cm.

Krok 2

Czosnek pokrój w plastry i smaż go przez minutę na oleju. Wyjmij.

Krok 3

Na tłuszcz włóż tofu i smaż go przewracając, aby równomiernie się zarumienił. Wyjmij odcedź i trzymać w ciepłe.

Krok 4

Marchew i paprykę pokrój w paski i podsmaż przez minutę na tym samym oleju.

Krok 5

Chili posiekaj. Dodaj sos sojowy, sok z limonki, sos rybny oraz cukier. Mieszaj do czasu, gdy cukier się rozpuści.

Krok 6

Tofu wyłóż na półmisek, na to połóż marchewkę i paprykę. Polej sosem i udekoruj plasterkami imbiru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu z sosem sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu z sosem sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu z sosem sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu z sosem sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu z sosem sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu z sosem sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu z sosem sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofu z sosem sojowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Zupa kapuśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej