Torcik kokosowo-kawowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

180

700 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4925 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

150 gramów

1 łyżeczka

masa kokosowa:

300 mililitrów

100 gramów

500 mililitrów

20 gramów

70 gramów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopty pokrusz w malakserze lub tłuczkiem. Kawę zalej odrobiną ciepłej wody. Kasię rozpuść w rondelku i wymieszaj z kawą i biszkoptami.

Torcik kokosowo-kawowy - Krok 1

Krok 2

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do tortownicy przełóż masę biszkoptową i dociśnij łyżką.

Torcik kokosowo-kawowy - Krok 2

Krok 3

Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw. Gdy napęcznieje podgrzej aby się rozpuściła.

Torcik kokosowo-kawowy - Krok 3

Krok 4

Mleczko kokosowe wymieszaj z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną. Kremówkę ubij na sztywno i dodaj do masy.

Torcik kokosowo-kawowy - Krok 4

Krok 5

Połowę masy wymieszaj z wiórkami kokosowymi, wyłóż na herbatnikowy spód i odstaw do lodówki. Kawę zalej kilkoma łyżkami gorącej wody.

Torcik kokosowo-kawowy - Krok 5

Krok 6

Przestudzoną kawę wymieszaj z pozostałą masą kokosową i wyłóż na jasną masę. Odstaw do lodówki by całość stężała.

Torcik kokosowo-kawowy - Krok 6
49

Opinie o przepisie

  • Joanna Joo

    Joanna Joo

    Pychota!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz

    torcik szybko się przygotowuje i równie dobrze smakuje jak dla mnie mało słodki dlatego na wierzch dałam polewę czekoladowa.Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Grabowska

    Anna Grabowska

    Deser fantastyczny zwłaszcza dla smakoszy kawowych smaków ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Pietrzyk

    Mateusz Pietrzyk

    Świetna sprawa, proste i łatwe w wykonaniu, a pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Tvin

    Krzysztof Tvin

    Jadłem w sobotę najlepszą szarlotkę na świecie nic jej nie dorówna- dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żurowska Elżbieta

    Żurowska Elżbieta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Dalecka

    Magda Dalecka

    zrobiłam i jest przepyszny! zapach i kolor mleka kokosowego mocno mnie zniechęcił w trakcie przygotowanie, jednak całość wyszła rewelacyjnie. Lekkie i słodkie, z delikatną nutka kawy i posmakiem kokosa. Nie za twarde, nie za miękkie. Tortownice miałam za duża (średnica 28cm) i wyszło niskie ale za to takie długie kawałki tego torciku pięknie prezentuja sie na talerzu. POLECAM!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Dalecka

    Magda Dalecka

    zrobiłam i jest przepyszny! zapach i kolor mleka kokosowego mocno mnie zniechęcił w trakcie przygotowanie, jednak całość wyszła rewelacyjnie. Lekkie i słodkie, z delikatną nutka kawy i posmakiem kokosa. Nie za twarde, nie za miękkie. Tortownice miałam za duża (średnica 28cm) i wyszło niskie ale za to takie długie kawałki tego torciku pięknie prezentują sie na talerzu. POLECAM!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Magnuska

    Iza Magnuska

    Wygląda bardzo apetycznie :-) mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Konieczna

    Aneta Konieczna

    to Ci deser ... wow :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Jędrzejczak

    Marzena Jędrzejczak

    Tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Aisog

    Gosia Aisog

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Anna

    Karolina Anna

    moje ulubione smaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslaw Kieliszek

    Wieslaw Kieliszek

    Przeslij wujkowi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Wasielewska

    Joanna Wasielewska

    Marzena mniam co nie :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leon Koc

    Leon Koc

    przeczytałem koks. chyba źle ze mną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kuchta

    Teresa Kuchta

    to kiedy wpasc na kawe i ciacho

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia Jaworowska

    Krysia Jaworowska

    ZazdroszczeWam ,bo ja juz tego dobrego ciacha nie pojjem..moze ???....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bronisław Smotrycki

    Bronisław Smotrycki

    MNIAM , MNIAM ANIU , JAK MOŻESZ ??? WIESZ ZE JESTEM ŁASUCHEM !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Bagińska-Walkiewicz

    Alicja Bagińska-Walkiewicz

    Kokos i kawa!!!! Moje ulubione połączenie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Sajdych

    Halina Sajdych

    tak na dzisiejszy ,podobno Międzynarodowy dzień kawy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Babecka

    Zdzisława Babecka

    Kasia upiec,,,,,,skusimy się ,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Sielska-Zych

    Sylwia Sielska-Zych

    Pani Honorato, jaki błąd? Można prosić o podpowiedź?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sy La

    Sy La

    Aleksandra Kenigsman znów coś kuszacego dla nas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Smolin

    Weronika Smolin

    Tata by to cale wrabol

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kozłowska

    Janina Kozłowska

    Pyszne poczęztowałam sie i dziękuję :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Miazga

    Marek Miazga

    P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    20 gramów :) Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem: https://www.przepisy.pl/przepis/torcik-kokosowo-kawowy Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Słowik

    Maria Słowik

    Wow ;))) to ja już parzę kawę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Badyna

    Leszek Badyna

    A ja dostane

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik kokosowo-kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik kokosowo-kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik kokosowo-kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik kokosowo-kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik kokosowo-kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik kokosowo-kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik kokosowo-kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Torcik kokosowo-kawowyTorcik kokosowo-kawowy

Szukasz propozycji na elegancki, delikatny tort dla kogoś bliskiego? Jeśli jest to osoba, która lubi subtelne, kremowe desery z nutą egzotyki, na pewno przypadnie jej do gustu torcik kokosowo-kawowy. Przygotowuje się go na spodzie z pokruszonych biszkoptów, rozpuszczonej kostki do pieczenia oraz kawy. Tak przyrządzony spód ciasta wystarczy włożyć na kilka chwil do lodówki, nie trzeba go piec. Na masę kokosową składa się mleczko kokosowe, cukier puder, żelatyna, śmietanka kremówka i wiórki kokosowe. Jest bardzo kremowa i jednocześnie wyrazista. Masę dzieli się na połowę i drugą jej część miesza się z przestudzoną kawą, tworząc w ten sposób dwie warstwy tortu, w różnych smakach i kolorach. Całość odstawia się do lodówki, aby składniki zastygły, a deser był zwarty i ładnie wyglądał. Udekoruj torcik kokosowo-kawowy wiórkami kokosowymi, pralinkami, posypką z białej czekolady lub cukrowymi perełkami. W takiej postaci jest już gotowy do obdarowania nim kogoś bliskiego. Zobacz w przepisie, jak go przygotować!