Torcik z dynią

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

70

251 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

451 osób wydrukowało

Pobierz pdf

699 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

170 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

100 gramów

wierzch:

500 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię (ok.1 kg) na spód i wierzch ciasta zawiń w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piecz, aż będzie miękka. Następnie wystudź, obierz i rozdrobnij w blenderze. Osącz na sicie.

Torcik z dynią - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiej, a następnie wymieszaj z cynamonem i sodą. Miękką Kasię utrzyj z cukrem na puch.

Torcik z dynią - Krok 2

Krok 3

Ciągle ucierając dodaj po jednym jajka. Następnie dodaj mąkę z dodatkami i 100 g osączonej dyni, wymieszaj.

Torcik z dynią - Krok 3

Krok 4

Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, włóż do niej ciasto, rozprowadź i piecz około 30 minut w 170 st.C. Wystudź. Ciasto przełóż na paterę i zepnij metalową obręczą. (Jeśli nie posiadasz obręczy możesz tortownicę wykleić w środku wystającym na zewnątrz papierem do pieczenia.)

Torcik z dynią - Krok 4

Krok 5

Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i przestudź. Dobrze schłodzone mleko ubij mikserem na piankę. Ciągle ubijając wlewaj cienkim strumieniem galaretkę.

Torcik z dynią - Krok 5

Krok 6

Otrzymaną piankę wymieszaj z pozostałą masą dyniową i wyłóż na schłodzone ciasto. Całość odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj wg. uznania.

Torcik z dynią - Krok 6
Tagi:
2

Opinie o przepisie

  • Joanna Jurczak

    Joanna Jurczak

    Super ciasto. Rozdałam przepis i wszystkim smakuje. REWELACJA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Torcik z dyniąTorcik z dynią

W okresie jesienno-zimowym idealnym składnikiem wielu wypieków jest dynia. Torcik z jej wykorzystaniem to doskonała inspiracja na podanie smacznego deseru np. na przyjęciu. Podstawą ciasta jest, oczywiście, dynia, która po wcześniejszym upieczeniu w piekarniku będzie miała jeszcze bardziej intensywny, słodkawy smak. Pamiętaj, żeby wcześniej dokładnie ją umyć, a po upieczeniu wystudzić, obrać i rozdrobnić w blenderze. Dzięki dwóm kontrastowym warstwom, torcik prezentuje się wspaniale. Ciemny dół stanowi korzenną bazę, natomiast górna warstwa to jasna pianka, dosłownie rozpływająca się w ustach. Sekret smaku tego ciasta tkwi właśnie w kontrastowym połączeniu wyrazistej dyni z delikatną, słodką pianką z galaretki i ubitego mleka. Aby torcik z dynią wyglądał jeszcze bardziej efektownie, możesz udekorować jego wierzch rodzynkami w czekoladzie, kandyzowaną skórką pomarańczową, albo posypać całość wiórkami czekoladowymi lub uprażonymi migdałami. W każdej wersji torcik będzie równie apetyczny. Życzymy smacznego!