
Składniki
1 szklanka
4 sztuki
1 łyżeczka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żłótka ubic z połową cukru na puszystą masę.Białka ubic z pozostałym cukrem na sztywno.Obie masy delikatnie połączyc.
Krok 2
Na końcu dodac mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszac.
Krok 3
Wysmarowaną formę prostokątną wypełnic ciastem i piec ok.10min-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180st C.
Krok 4
Kiedy ostygnie przeciąc wzdłuż i przełożyc masą-ja zrobiłam chałwową.Następnie pokroic na małe kwadraciki i obłożyc masą cukrową oraz ozdobic.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej