Tort czekoladowy z kremem kakaowym

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

140

1067 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2588 osób zapisało

Udostępnij
Tort czekoladowy z kremem kakaowym

Składniki

ciasto:

250 gramów

6 sztuk

60 gramów

4 łyżeczki

1 szczypta

krem:

300 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

30 gramów

polewa:

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C Roztop Kasię na patelni, ostudź. Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj mąkę z kakao. W drugiej ubij pianę z białek ze szczyptą soli, następnie stopniowo, nie przerywając ubijania, dosyp cukier, pojedynczo żółtka i po łyżce mąki, wymieszanej z kakao. Na koniec wlej roztopioną Kasię.

Tort czekoladowy z kremem kakaowym - Krok 1

Krok 2

Masę biszkoptową podziel na trzy części i osobno upiecz biszkopty w tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz ok. 12 minut. Każdy biszkopt ostrożnie wyjmij z formy i ostudź.

Tort czekoladowy z kremem kakaowym - Krok 2

Krok 3

W rondelku na niewielkim ogniu rozpuść cukier w wodzie. Zwiększ ogień i zagotuj, ale nie karmelizuj - syrop nie może zacząć ciemnieć (brązowieć). Zdejmij go z ognia i lekko przestudź. W misce zacznij ubijać żółtka, a następnie cienkim strumieniem, nie przerywając ubijania, zacznij dolewać przygotowany wcześniej syrop. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Tort czekoladowy z kremem kakaowym - Krok 3

Krok 4

Ponownie zacznij ubijać masę, porcjami dodawaj miękką Kasię, a na koniec kakao. Całość ubijaj ok. 5 minut.

Tort czekoladowy z kremem kakaowym - Krok 4

Krok 5

Biszkopty przełóż gotowym kremem, lekko dociśnij warstwy. Usuń nożem nadmiar kremu wystający po brzegach. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1 godzinę.

Tort czekoladowy z kremem kakaowym - Krok 5

Krok 6

Połam czekoladę na kawałki i przełóż do żaroodpornej miski, dodaj Kasię, a następnie ustaw miskę na niewielkim garnku z wrzącą wodą dobranym tak, aby do niego nie wpadła. To ważne - dno miski nie może się stykać z powierzchnią wody. Taki sposób gotowania nazywa się kąpielą wodną. Mieszaj czekoladę i Kasię od czasu do czasu i gdy tylko się roztopią, rozprowadź polewę po torcie i udekoruj posypką. Odstaw do zastygnięcia, przechowuj w lodówce 2-3 dni.

Tort czekoladowy z kremem kakaowym - Krok 6
10

Opinie o przepisie

  • Weronika Snajdar

    Weronika Snajdar

    wydaje mi się ze coś z tą maka nie tak! 60g na 6 jajek??? Ja daję 3/4 szkl.mąki i zawsze mama super biszkopt.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska

    Wygląda super ale dopiero będę piekła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Walendzik

    Piotr Walendzik

    pyszny tort urodzinowy jadłem zamawiając na stronie http://www.cukiernie-torty-ciasta.pl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Lewandowska

    Kasia Lewandowska

    A czy mozna biszkopty upiec równocześnie w jednej blaszce oddzielając od siebie papierem do pieczenia?Proszę o odpowiedź bo mój tatuś ma urodzinki niedługo i chcę zrobić ten tort!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Ek

    Piotr Ek

    Biszkopt piec z termoobiegiem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta S***

    Edyta S***

    wygląda apetycznie, napewno upiekę :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Potoczny

    Wiesław Potoczny

    Bardzo smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Potoczny

    Wiesław Potoczny

    Efektowny i bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • teresa kurosad

    teresa kurosad

    supertorcik jeszcze nie piekłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • teresa kurosad

    teresa kurosad

    super.torcik

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowy z kremem kakaowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowy z kremem kakaowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowy z kremem kakaowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowy z kremem kakaowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowy z kremem kakaowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowy z kremem kakaowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowy z kremem kakaowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort czekoladowy z kremem kakaowymTort czekoladowy z kremem kakaowym

Masa kakaowa do tortu to punkt obowiązkowy w Twojej kulinarnej przygodzie. Przecież torty towarzyszą nam niemal przy każdej uroczystości. To właśnie z nimi celebrujemy ważne dla nas wydarzenia i dbamy o to, aby zachwycały – nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Kto powiedział, że sztuka cukiernicza musi kojarzyć się tylko z tym, co trudne? Jeśli chciałbyś stworzyć idealny wypiek i obdarować najbliższą Ci osobę, mamy coś dla Ciebie! Zainspiruj się przepisem na tort czekoladowy z kremem kakaowym i stwórz w swoim domu prawdziwe arcydzieło!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które nie wyobrażają sobie świętowania bez odrobiny słodyczy!

Na jaką okazję?

Imieniny, urodziny, rocznica…każda okazja sprzyja celebrowaniu. Jedno jest pewne – bez tortu i kremu czekoladowego z kakao się nie obejdzie!

Czy wiesz, że?

Produkcja tortów przypomina czasem pracę przy konstrukcjach. Największe i najwyższe torty można porównać do rzeźb i budowli, a ich stworzenie to długi oraz żmudny proces.

Dla urozmaicenia:

Tort możesz udekorować również owocami. Truskawki, czarna porzeczka, maliny? Wybierz to, na co masz akurat ochotę! Smacznego!