Tort kawowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

4

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 łyżki

0.5 łyżeczki

0.3 szklanki

1 łyżka

krem:

50 mililitrów

1 opakowanie

300 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować biszkopt: ubić pianę z białek z dodatkiem cukru. Żółtka z octem i proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do piany. Ubić. Dodawać po trochu mąkę. Wymieszać delikatnie.

Krok 2

Na tortownicę z wysmarowanym olejem i posypaną mąką wylać ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 180*C ok. 25 min.

Krok 3

Po wystudzeniu, a najlepiej na drugi dzień biszkopt podzielić na dwie części. Każdą nasączyć alkoholem / ponczem.

Krok 4

Krem przygotować wg wskazówek na opakowaniu, dodać obie kawy.

Krok 5

Przełożyć biszkopty kremem i udekorować.

Krok 6

Można wierzch delikatnie posypać kawą, kaka0, wiórkami czekoladowymi.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej