Tort kawowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

0.3 szklanki

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżki

1 łyżka

krem:

1 opakowanie

300 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

nasączenie:

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować biszkopt: ubić pianę z białek z dodatkiem cukru.

Krok 2

Żółtka z octem i proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do piany.

Krok 3

Ubić. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z kakao. Wymieszać delikatnie.

Krok 4

Na tortownicę wysmarowaną olejem i posypaną mąką wylać ciasto.

Krok 5

Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 180*C ok. 25 min.

Krok 6

Po wystudzeniu, a najlepiej na drugi dzień biszkopt podzielić na dwie części. Każdą nasączyć alkoholem.

Krok 7

Krem przygotować wg wskazówek na opakowaniu i dodać obie kawy.

Krok 8

Przełożyć biszkopty kremem i udekorować.

Krok 9

Można wierzch delikatnie posypać kawą, kakao i wiórkami czekoladowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort kawowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej