Tort z masą orzechową

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

714

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

60 dekagramów

60 dekagramów

12 sztuk

20 dekagramów

20 dekagramów

3 łyżeczki

1 łyżeczka

15 dekagramów

15 dekagramów

15 dekagramów

1 opakowanie

masa orzechowa:

1.5 szklanki

1.5 szklanki

1.5 opakowania

35 dekagramów

dekoracja:

2 opakowania

2 łyżeczki

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię utrzeć, dodać cukier, żółtka oraz mąkę pszenną. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, amoniak oraz pianę z białek i lekko wymieszać.

Krok 2

Ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać mielone orzechy, do drugiej kokos i olejek cytrynowy, do trzeciej mak.

Krok 3

Każdy placek upiec osobno w dużej tortownicy i 3 mniejsze w mniejszej tortownicy. Piec 170 przez 25-30 minut.

Krok 4

Masa orzechowa: orzechy sparzyć mlekiem i ostudzić. Kasię utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodawać łyżką orzechy,ciągle ucierając.

Krok 5

Przełożenie tortu: placek orzechowy - masa orzechowa - placek kokosowy - masa orzechowa - placek makowy.

Krok 6

Następnie z małych ciast tworzymy taki sam mały torcik i wykładamy na górę dużego tortu.

Krok 7

Żelatynę rozpuścić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę. Kremówką obłożyć tort. Udekorować według uznania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort z masą orzechową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej