Tradycyjna szarlotka z cynamonem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1.5 opakowania

5 sztuk

2 łyżeczki

8 łyżek

1 opakowanie

1 kilogram

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać schłodzoną Kasię, oba cukry i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i wstawić na 0,5 godziny do lodówki.

Krok 2

Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cynamon i cukier. Wymieszać.

Krok 3

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na tortownicę lub formę do tarty.

Krok 4

Ciasto posypać bułka tartą, aby nie przesiąkło sokiem z jabłek.

Krok 5

Na to dać jabłka i przykryć drugą warstwą kruchego ciasta. Ponakładać widelcem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Krok 6

Udekorować według uznania (ja na wierzch każdego kawałka kładłam łyżeczkę powidła śliwkowego). Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjna szarlotka z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjna szarlotka z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjna szarlotka z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjna szarlotka z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjna szarlotka z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjna szarlotka z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjna szarlotka z cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej