Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

60 gramów

125 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

0.5 pęczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 500 ml wody, wrzuć kostkę rosołową, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę.

Krok 2

Kurczaka rozkrój na 4 kawałki i oprósz przyprawą do kurczaka Knorr.

Krok 3

W szybkowarze rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę, smaż minutę, stale mieszając, aby się nie przypaliła. Dodaj czosnek i koper, wymieszaj drewnianą łyżką. Włóż mięso, smaż minutę, a potem odwróć i dosmaż z drugiej strony.

Krok 4

Wlej wino oraz chochlę bulionu, dodaj oliwki i skórkę cytrynową, zamknij szybkowar.

Krok 5

Gotuj 5 minut na dużym ogniu. Wyłącz gaz, otwórz szybkowar, gdy zgaśnie czerwona lampka. Dodaj posiekaną bazylię i rozmaryn.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej