Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

60 gramów

125 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

0.5 pęczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 500 ml wody, wrzuć kostkę rosołową, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę.

Krok 2

Kurczaka rozkrój na 4 kawałki i oprósz przyprawą do kurczaka Knorr.

Krok 3

W szybkowarze rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę, smaż minutę, stale mieszając, aby się nie przypaliła. Dodaj czosnek i koper, wymieszaj drewnianą łyżką. Włóż mięso, smaż minutę, a potem odwróć i dosmaż z drugiej strony.

Krok 4

Wlej wino oraz chochlę bulionu, dodaj oliwki i skórkę cytrynową, zamknij szybkowar.

Krok 5

Gotuj 5 minut na dużym ogniu. Wyłącz gaz, otwórz szybkowar, gdy zgaśnie czerwona lampka. Dodaj posiekaną bazylię i rozmaryn.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej