Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami
średnie
12 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
60 gramów
125 mililitrów
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
0.5 pęczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 500 ml wody, wrzuć kostkę rosołową, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę.
Krok 2
Kurczaka rozkrój na 4 kawałki i oprósz przyprawą do kurczaka Knorr.
Krok 3
W szybkowarze rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę, smaż minutę, stale mieszając, aby się nie przypaliła. Dodaj czosnek i koper, wymieszaj drewnianą łyżką. Włóż mięso, smaż minutę, a potem odwróć i dosmaż z drugiej strony.
Krok 4
Wlej wino oraz chochlę bulionu, dodaj oliwki i skórkę cytrynową, zamknij szybkowar.
Krok 5
Gotuj 5 minut na dużym ogniu. Wyłącz gaz, otwórz szybkowar, gdy zgaśnie czerwona lampka. Dodaj posiekaną bazylię i rozmaryn.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej























