
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wafla wytnij delikatnie nożem z ząbkami czułki biedronki.
Krok 2
Nałóż dużą kulkę lodów truskawkowych (tułów biedronki) na środek talerza.
Krok 3
Z mniejszej kulki lodów czekoladowych zrób główkę biedronki. Wetknij w nią waflowe czułki. Z kolorowych drażetek zrób oczy i kropki.
Krok 4
Deser dla dzieci możesz udekorować truskawkową polewą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pyszne lody truskawkowe
Jeśli szukasz smacznego, efektownego, a zarazem prostego sposobu na przygotowanie deseru, lody truskawkowe z czekoladowymi drażetkami „biedronka” będą dla Ciebie doskonałym wyborem. Do ich przyrządzenia potrzebujesz kilku produktów, m.in. dobrej jakości lodów, drażetek w żółtej skorupce, wafli oraz sosu truskawkowego. Deser doskonale nadaje się na słodki podwieczorek lub okolicznościowe przyjęcie. Zwłaszcza, jeśli odpowiednio go podasz – z wafli zrób czułki biedronki, z lodów truskawkowych tułów, z czekoladowych – głowę, a z kolorowych drażetek – oczy i kropki. Przed podaniem, gotowe lody udekoruj miętą oraz ulubionymi owocami, na przykład truskawkami, wiśniami lub kawałkami banana. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do nich będą także owocowy mus, kolorowe posypki oraz bita śmietana. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj na najbliższą okazję pyszne lody truskawkowe z czekoladowymi drażetkami „biedronka”. Bardzo cenimy sobie Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu poniżej.