Truskawkowy kopiec kreta

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

158

1411 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1968 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4931 osób zapisało

Udostępnij
Truskawkowy kopiec kreta

Składniki

0 gramów

ciasto:

170 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

nadzienie:

500 mililitrów

2 łyżki

3 łyżki

500 gramów

3

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku. Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Truskawki umyj i osusz.

Truskawkowy kopiec kreta - Krok 1

Krok 2

Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodaj jogurt, rozpuszczoną Kasię i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszaj.

Truskawkowy kopiec kreta - Krok 2

Krok 3

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na około 40 minut.

Truskawkowy kopiec kreta - Krok 3

Krok 4

Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Górny blat pokrusz w palcach, z dolnego wydrąż część ciasta zostawiając ciastową miseczkę.

Truskawkowy kopiec kreta - Krok 4

Krok 5

Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej aby się rozpuściła. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i żelatyną.

Truskawkowy kopiec kreta - Krok 5

Krok 6

Masę śmietanową wymieszaj z truskawkami i wyłóż na miseczkę z ciasta, formując kopiec.

Truskawkowy kopiec kreta - Krok 6

Krok 7

Całość posyp pokruszonym ciastem i delikatnie dociśnij dłońmi. Kopiec odstaw na lodówki by śmietana dobrze stężała. Przed podaniem udekoruj truskawkami i listkami mięty.

Truskawkowy kopiec kreta - Krok 7
9

Opinie o przepisie

  • Łukasz Hinc

    Łukasz Hinc

    to ciasto jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Cybulski

    Piotr Cybulski

    drugie ciasto zrobiłem już z dwiema łyżkami żelatyny oraz połową gorzkiej czekolady do ciasta. dodatkowo do masy dodałem pół czekolady mlecznej pokrojonej w drobną kostkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Kamińska

    Sylwia Kamińska

    Pyszne ciasto. Rodzinka zachwycona. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pakuła

    Anna Pakuła

    Ja dałam trzy jajka i łyżkę mniej kakao plus mleczną czekoladę ;), ciasto ładnie urosło, fajnie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Izdepska

    Ewa Izdepska

    chyba sie nie dowiemy ile jajek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kolej 123

    Kolej 123

    ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kolej 123

    Kolej 123

    ile jajek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bella Bełtowska

    Bella Bełtowska

    ile jajek?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Dorflinger

    Kasia Dorflinger

    Ile jajek ? Bo nie jest napisane.

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej