Truskawkowy kopiec kreta

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

159

1494 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1968 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4931 osób zapisało

Udostępnij
Truskawkowy kopiec kreta

Składniki

ciasto:

100 gramów

170 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

nadzienie:

500 mililitrów

2 łyżki

3 łyżki

500 gramów

3 sztuki

3 listków

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku. Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Truskawki umyj i osusz.

Truskawkowy kopiec kreta - Krok 1

Krok 2

Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodaj jogurt, rozpuszczoną Kasię i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszaj.

Truskawkowy kopiec kreta - Krok 2

Krok 3

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na około 40 minut.

Truskawkowy kopiec kreta - Krok 3

Krok 4

Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Górny blat pokrusz w palcach, z dolnego wydrąż część ciasta zostawiając ciastową miseczkę.

Truskawkowy kopiec kreta - Krok 4

Krok 5

Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej aby się rozpuściła. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i żelatyną.

Truskawkowy kopiec kreta - Krok 5

Krok 6

Masę śmietanową wymieszaj z truskawkami i wyłóż na miseczkę z ciasta, formując kopiec.

Truskawkowy kopiec kreta - Krok 6

Krok 7

Całość posyp pokruszonym ciastem i delikatnie dociśnij dłońmi. Kopiec odstaw na lodówki by śmietana dobrze stężała. Przed podaniem udekoruj truskawkami i listkami mięty.

Truskawkowy kopiec kreta - Krok 7
9

Opinie o przepisie

  • Łukasz Hinc

    Łukasz Hinc , 31.08.2017

    to ciasto jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Cybulski

    Piotr Cybulski , 19.06.2017

    drugie ciasto zrobiłem już z dwiema łyżkami żelatyny oraz połową gorzkiej czekolady do ciasta. dodatkowo do masy dodałem pół czekolady mlecznej pokrojonej w drobną kostkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Kamińska

    Sylwia Kamińska , 15.06.2017

    Pyszne ciasto. Rodzinka zachwycona. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pakuła

    Anna Pakuła , 09.06.2017

    Ja dałam trzy jajka i łyżkę mniej kakao plus mleczną czekoladę ;), ciasto ładnie urosło, fajnie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Izdepska

    Ewa Izdepska , 29.08.2016

    chyba sie nie dowiemy ile jajek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kolej 123

    Kolej 123 , 26.08.2016

    ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kolej 123

    Kolej 123 , 26.08.2016

    ile jajek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bella Bełtowska

    Bella Bełtowska , 19.06.2016

    ile jajek?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Dorflinger

    Kasia Dorflinger , 09.06.2016

    Ile jajek ? Bo nie jest napisane.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Truskawkowy kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Truskawkowy kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Truskawkowy kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Truskawkowy kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Truskawkowy kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Truskawkowy kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Truskawkowy kopiec kreta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej