Ciasto marmurkowe - przepis na ciasto marmurek | Przepisy.pl pixel

Ciasto marmurkowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

258

heart
1070 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2737 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6388 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto marmurkowe

Składniki

50 gramów

120 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

110 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

100 gram masła ucieraj z cukrem i otartą skórką z pomarańczy aż będzie jasne i puszyste. Następnie dodaj stopniowa jajka. Jak się dobrze połączą dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Ciasto marmurkowe  - Krok 1

Krok 2

Czekoladę połam i rozpuść w rondelku z masłem. Rozpuść czekoladę. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj czekoladę oraz kakao i wymieszaj.

Ciasto marmurkowe  - Krok 2

Krok 3

Oba ciasta przełóż do rękawa cukierniczego. Naszykuj dwie małe foremki keksowe (ok. 8 na 15cm) wysmarowane masłem. Boki foremki wyłóż pergaminem. Ciasto nakładaj do foremki na przemian, raz ciemne raz jasne. Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok 30 minut.

Ciasto marmurkowe  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Ciasto doskonale smakuje z domową konfiturą.

1

Opinie o przepisie

  • Sandra

    Sandra , 14.02.2025

    Ciasto zawsze się udaje i jest pyszne. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto marmurkowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka z białek
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marmurkowe Ciasto marmurkowe

Ciasto marmurkowe jest efektowne i dwukolorowe, a w dodatku nie wymaga długiego i męczącego wyrabiania lub mieszania. Prace nad tym smacznym, domowym wypiekiem zakończą się w ciągu kwadransa, a cała reszta kulinarnej magii zadzieje się w rozgrzanym piekarniku. Możesz już tylko czekać na słodki poczęstunek w postaci ciasta marmurek. Przepis opanujesz ekspresowo!

Dla kogo?

Szybkie ciasto marmurkowe jest doskonałe dla osób, które wiedzą, że do smacznego gotowania nie potrzeba ani szczególnych talentów, ani dużej ilości wolnego czasu, ani egzotycznych produktów. Od przepisu na ciasto marmurkowe polecamy zaczynać swoją przygodę z samodzielnie przygotowywanymi słodkościami.

Na jaką okazję?

Marmurek to ciasto idealne w sytuacjach awaryjnych. W weekend masz ochotę na słodki podwieczorek, ale jednocześnie po całym tygodniu pracy nie uśmiecha ci się spędzać wolnego dnia w kuchni? Wybierz ciasto marmurkowe – przepis ten okaże się rozwiązaniem idealnym.

Czy wiesz, że?

Podczas pracy nad ciastem marmurkowym ucieranym z kakao czekoladę najbezpieczniej jest rozpuszczać w kąpieli wodnej. Unikniesz dzięki temu ryzyka przywierania jej do dna rondelka. Na pewno zdajesz sobie sprawę z tego, jak trudno jest doczyścić garnek z takich zabrudzeń!

Dla urozmaicenia:

Ciasto marmurkowe możesz przygotować w formie, której używasz do wypieku wielkanocnych babek. Będzie wyglądać jeszcze bardziej kusząco. Udowodnisz wszystkim gościom, że proste ciasto marmurek to naprawdę szykowny deser, odpowiedni do położenia na odświętnie przybranym stole.