Ucierane z truskawkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

27

178 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

457 osób wydrukowało

Pobierz pdf

791 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

5 sztuk

2 łyżeczki

1 łyżka

500 gramów

250 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Truskawki dokładnie opłucz, osącz, odszypułkuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Kasię utrzyj z cukrem.

Ucierane z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Żółtka oddziel od białek. Do utartej Kasi dodawaj, ciągle miksując, po jednym żółtka. Białka ubij na sztywną pianę.

Ucierane z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Następnie dodawaj partiami mąkę i pianę z białek. Na koniec dodaj alkohol lub ocet.

Ucierane z truskawkami - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do dużej prostokątnej formy (22 x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ucierane z truskawkami - Krok 4

Krok 5

Truskawki umocz w mące i układaj na cieście lekko wciskając. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone i wystudzone ciasto odwróć do góry dnem i posyp cukrem pudrem.

Ucierane z truskawkami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • aleksandra ostapowicz

    aleksandra ostapowicz

    Super przepis! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Sobczak

    Anna Sobczak

    łatwe i pyszne ciasto polecam jak nie mamy dużo czasu ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ucierane z truskawkamiUcierane z truskawkami

Jeżeli szukasz sprawdzonego sposobu na wyśmienity wypiek z owocami, wypróbuj ucierane ciasto z tego przepisu. Znakomicie skomponuje się z gorącą kawą lub aromatyczną herbatą. Jego delikatny smak przypadnie do gustu wielu miłośnikom słodkości. Ciasto ucierane nazywane jest często także piaskowym. Cieszy się dużą popularnością, ponieważ jest szybkie i proste w przygotowaniu. Wypieka się z niego keksy, babki oraz ciasta z owocami. Przygotowania rozpocznij od umycia truskawek. Następnie utrzyj kostkę do pieczenia z cukrem – powoli dodawaj żółtka do momentu, aż otrzymasz gęsty, puszysty krem. Kolejnym etapem jest wymieszanie mąki z proszkiem do pieczenia i ubicie białek na sztywną pianę. Połącz wszystkie składniki i przełóż surowe ciasto do dużej formy, wysmarowanej uprzednio kostką do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200⁰ C do momentu, w którym wypiek będzie rumiany. Truskawki możesz zastąpić innymi owocami, np. śliwkami, morelami lub jagodami. Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem przesianym przez sitko. Wypróbuj nasz przepis na apetyczne ucierane z truskawkami.