
Składniki
6 łyżek
8 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
8 sztuk
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka umyj i ułóż na blasze do pieczenia.
Krok 2
Obierz czosnek i 1 ząbek rozdrobnij. Oczyść paprykę i 1 strąk chili pokrój na drobne krążki.
Krok 3
Czosnek, chili, sól i olej wymieszaj razem i posmaruj udka kurczaka. Resztę czosnku włóż pomiędzy udkami i wstaw je do piekarnika na 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 4
Resztę papryki pokrój w paski i dodaj w połowie pieczenia do mięsa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej