Ukrainka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

2 łyżki

0.75 szklanki

1 łyżka

3 łyżki

3 szklanki

krem:

1 litr

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 opakowania

1 szklanka

1.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Jajka z cukrem ubijać na parze przez 10 min. Dodać sodę, kakao i miód. Wsypać połowę mąki i wymieszać na gładką masę.

Krok 2

Następnie wsypać resztę mąki i zagnieść ciasto.

Krok 3

Podzielić na 5 równych części. Rozwałkować i piec każdy po ok. 8-10 min.

Krok 4

Krem: Mleko wlać do garnka odlewając 1/2 szklanki. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i obydwa cukry wymieszać na gładką masę.

Krok 5

Dodać odlane wcześniej mleko, wymieszać i wlać do gotującego się w garnku mleka.

Krok 6

Budyń wystudzić i zimny dodawać porcjami do zmiksowanej Kasi. Przekładać placki i udekorować.

1

Opinie o przepisie

  • Honorata Kielczyk

    Honorata Kielczyk, 03.03.2018

    wygląda smakowicie :) pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ukrainka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ukrainka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ukrainka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ukrainka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ukrainka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ukrainka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ukrainka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
SNICKERS
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej