Wafelki z czekoladą i toffi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wafelki z czekoladą i toffi

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlewamy mleko. Dorzucamy kakao, cukier waniliowy i łyżeczkę kawy rozpuszcalnej. Do wymieszanej i ciepłej masy wkładamy tabliczkę czekolady. Cały czas mieszając by masa nam się nie przypaliła. Po osiągnięciu gęstej masy odkładamy ją do wystygnięcia. Do następnego garnka wlewamy mleko i wsypujemy dużo cukier, tak by stanowił tą samą powierzchnie, co mleko. Trzymamy masę na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy konsystencja zmieni kolor na złoty i stanie się gęsta odkładamy. Płaty waflowe rozkładamy. Smarujemy na przemiennie każdą z mas wafle i układamy je jeden na drugim. Stworzoną konstrukcję oblewamy pozostała masą i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu możemy wafle pociąć na dowolne kształty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wafelki z czekoladą i toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wafelki z czekoladą i toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wafelki z czekoladą i toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wafelki z czekoladą i toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wafelki z czekoladą i toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wafelki z czekoladą i toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wafelki z czekoladą i toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wafelki z czekoladą i toffi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej