
Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlewamy mleko. Dorzucamy kakao, cukier waniliowy i łyżeczkę kawy rozpuszcalnej. Do wymieszanej i ciepłej masy wkładamy tabliczkę czekolady. Cały czas mieszając by masa nam się nie przypaliła. Po osiągnięciu gęstej masy odkładamy ją do wystygnięcia. Do następnego garnka wlewamy mleko i wsypujemy dużo cukier, tak by stanowił tą samą powierzchnie, co mleko. Trzymamy masę na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy konsystencja zmieni kolor na złoty i stanie się gęsta odkładamy. Płaty waflowe rozkładamy. Smarujemy na przemiennie każdą z mas wafle i układamy je jeden na drugim. Stworzoną konstrukcję oblewamy pozostała masą i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu możemy wafle pociąć na dowolne kształty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej