
Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlewamy mleko. Dorzucamy kakao, cukier waniliowy i łyżeczkę kawy rozpuszcalnej. Do wymieszanej i ciepłej masy wkładamy tabliczkę czekolady. Cały czas mieszając by masa nam się nie przypaliła. Po osiągnięciu gęstej masy odkładamy ją do wystygnięcia. Do następnego garnka wlewamy mleko i wsypujemy dużo cukier, tak by stanowił tą samą powierzchnie, co mleko. Trzymamy masę na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy konsystencja zmieni kolor na złoty i stanie się gęsta odkładamy. Płaty waflowe rozkładamy. Smarujemy na przemiennie każdą z mas wafle i układamy je jeden na drugim. Stworzoną konstrukcję oblewamy pozostała masą i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu możemy wafle pociąć na dowolne kształty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej