Wafelki z czekoladą i toffi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wafelki z czekoladą i toffi

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlewamy mleko. Dorzucamy kakao, cukier waniliowy i łyżeczkę kawy rozpuszcalnej. Do wymieszanej i ciepłej masy wkładamy tabliczkę czekolady. Cały czas mieszając by masa nam się nie przypaliła. Po osiągnięciu gęstej masy odkładamy ją do wystygnięcia. Do następnego garnka wlewamy mleko i wsypujemy dużo cukier, tak by stanowił tą samą powierzchnie, co mleko. Trzymamy masę na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy konsystencja zmieni kolor na złoty i stanie się gęsta odkładamy. Płaty waflowe rozkładamy. Smarujemy na przemiennie każdą z mas wafle i układamy je jeden na drugim. Stworzoną konstrukcję oblewamy pozostała masą i zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu możemy wafle pociąć na dowolne kształty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wafelki z czekoladą i toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wafelki z czekoladą i toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wafelki z czekoladą i toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wafelki z czekoladą i toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wafelki z czekoladą i toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wafelki z czekoladą i toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wafelki z czekoladą i toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wafelki z czekoladą i toffi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Sos żurkowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej