Wąż śniadaniowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wąż śniadaniowy

Autor: thegrooba

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 plastry

1 plaster

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

1 plaster

1 łyżka

1 plaster

1 sztuka

2 plastry

3 plastry

10 sztuk

1 plaster

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chleb pokroić na prostokąty (odciąć skórkę). Stworzyć dowolny kształt węża. U mnie na zmianę - jasne z ciemnym pieczywem.

Krok 2

Głowę zakończyć owalnie, można części tułowia wycinać pod kątem lub zaokrąglać na zgięciach, końcówka natomiast to cienki trójkąt.

Krok 3

Każdy kawałek wysmarować serkiem. Dowolnie dekorować, np ogórek na cienkie półplasterki- układać w łuskę (jak dachówki), tak samo z rzodkiewką, serem.

Krok 4

Szczypior drobno posiekać, udekorować jeden" segment":) Na pysku są dwa plasterki cienko skrojonego schabiku, pomiędzy nimi zęby z sera żótego i język z rzodkiewki oraz kiełek rzerzuchy. Oczy- Plasterek rzodkiewki, oliwki-serek i ziarenko pierzu, oprawki- cebulka, brwi i rzęsy- szczypiorek.

Krok 5

W efekcie wyszedł zabawny, długi stwór:) Ilość kanapeczek zależy od Was. Fajne podane kanapki np. na urodziny lub Dzień Dziecka Można doprawić solą i pieprzem, podać dodatkowo keczup. Można też w tym celu wykorzystac bagietkę. Kanapki można smarować masłem, pasztetem, pastą rybną lub jajeczną.

thegrooba

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wąż śniadaniowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wąż śniadaniowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wąż śniadaniowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wąż śniadaniowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wąż śniadaniowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wąż śniadaniowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wąż śniadaniowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wąż śniadaniowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej