Raita z kabaczka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Raita z kabaczka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

2 sztuki

350 mililitrów

0.5 łyżeczki

500 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kabaczek obierz i usuń środek nasienny, po czym pokrój w kostkę. Gotuj w osolonej wodzie nie dłużej niż 5 minut, aby zachował jędrność. Odcedź i ostudź.

Krok 2

Jogurt dobrze roztrzep z dodatkiem soli. Dodaj. kawałki kabaczka.

Krok 3

Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do jogurtu. Składniki dobrze wymieszaj.

Krok 4

Raitę przelej do małych miseczek, posyp garam masala i chilli. Włóż do lodówki na 40 minut do schłodzenia.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Raita z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Raita z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Raita z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Raita z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Raita z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Raita z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Raita z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Raita z kabaczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Domowy kisiel truskawkowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej