Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1.5 szklanki

2 sztuki

3 łyżki

4 sztuki

40 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie czyścimy, osuszamy i nacieramy sola peklową, odkładamy do lodówki na 24 godziny. Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz papryczki chili zagotowujemy ze szklanką wody, studzimy, zalewamy mięso i wkładamy do lodówki na kolejne 72 godziny.

Krok 2

Po upływie tego czasu mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą, przykrywamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 minut, studzimy.

Krok 3

Gdy mięso wystygnie, kroimy je w cienkie plasterki i smarujemy delikatnie konfiturą. Na każdy kawałek mięsa kładziemy po plasterku brzoskwini, zwijamy, układamy na niedużym półmisku. Przybieramy plasterkami brzoskwini oraz całymi owocami róży z konfitury. zwijamy, układamy na niedużym półmisku.

Krok 4

Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki letniej wody i dodajemy do gorącego rosołu z kury, przygotowanego z kostki rosołowej, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Doprawiamy do smaku pieprzem. Studzimy, zalewamy mięsne zawijaski. Wkładamy do lodówki. Podajemy, gdy galareta całkowicie zastygnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wiosenne pomidorki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej