Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1.5 szklanki

2 sztuki

3 łyżki

4 sztuki

40 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie czyścimy, osuszamy i nacieramy sola peklową, odkładamy do lodówki na 24 godziny. Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz papryczki chili zagotowujemy ze szklanką wody, studzimy, zalewamy mięso i wkładamy do lodówki na kolejne 72 godziny.

Krok 2

Po upływie tego czasu mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą, przykrywamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 minut, studzimy.

Krok 3

Gdy mięso wystygnie, kroimy je w cienkie plasterki i smarujemy delikatnie konfiturą. Na każdy kawałek mięsa kładziemy po plasterku brzoskwini, zwijamy, układamy na niedużym półmisku. Przybieramy plasterkami brzoskwini oraz całymi owocami róży z konfitury. zwijamy, układamy na niedużym półmisku.

Krok 4

Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki letniej wody i dodajemy do gorącego rosołu z kury, przygotowanego z kostki rosołowej, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Doprawiamy do smaku pieprzem. Studzimy, zalewamy mięsne zawijaski. Wkładamy do lodówki. Podajemy, gdy galareta całkowicie zastygnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Francuskie tosty
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej