Wielkanocna polędwica z dzika w galarecie
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1.5 szklanki
2 sztuki
3 łyżki
4 sztuki
40 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie czyścimy, osuszamy i nacieramy sola peklową, odkładamy do lodówki na 24 godziny. Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz papryczki chili zagotowujemy ze szklanką wody, studzimy, zalewamy mięso i wkładamy do lodówki na kolejne 72 godziny.
Krok 2
Po upływie tego czasu mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą, przykrywamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 minut, studzimy.
Krok 3
Gdy mięso wystygnie, kroimy je w cienkie plasterki i smarujemy delikatnie konfiturą. Na każdy kawałek mięsa kładziemy po plasterku brzoskwini, zwijamy, układamy na niedużym półmisku. Przybieramy plasterkami brzoskwini oraz całymi owocami róży z konfitury. zwijamy, układamy na niedużym półmisku.
Krok 4
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki letniej wody i dodajemy do gorącego rosołu z kury, przygotowanego z kostki rosołowej, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Doprawiamy do smaku pieprzem. Studzimy, zalewamy mięsne zawijaski. Wkładamy do lodówki. Podajemy, gdy galareta całkowicie zastygnie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































