Wielkanocne babeczki "Jajka sadzone"

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

31

310 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

328 osób wydrukowało

Pobierz pdf

735 osób zapisało

Udostępnij
Wielkanocne babeczki "Jajka sadzone"

Składniki

ciasto:

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

krem:

1 opakowanie

1 szklanka

200 gramów

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 2

Ucieraj Kasię z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodaj jajka. Jedno po drugim i cały czas mieszaj ciasto.

Krok 3

Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj. Dodaj ekstrakt waniliowy i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piecz 20 minut w 180 stopniach.

Krok 4

Pół szklanki mleka wymieszaj z budyniem w proszku, a pozostałą część podgrzej w garnku.

Krok 5

Rozprowadzony w mleku budyń wlej do garnka i wymieszaj przez kilka minut, aż całość stanie się gęstym kremem. Pozostaw do ostygnięcia.

Krok 6

Ubij śmietankę z cukrem, dodaj masę budyniową i wymieszaj. Nałóż krem na babeczki i udekoruj brzoskwiniami.

Krok 7

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

1

Opinie o przepisie

  • Maria Matuszewska

    Maria Matuszewska

    Bardzo dobre przepisy na te smaczne dania i wypieki. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne babeczki "Jajka sadzone" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne babeczki "Jajka sadzone" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne babeczki "Jajka sadzone" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne babeczki "Jajka sadzone" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne babeczki "Jajka sadzone" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne babeczki "Jajka sadzone" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne babeczki "Jajka sadzone" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocne babeczki "Jajka sadzone"Wielkanocne babeczki "Jajka sadzone"

Na wielkanocnych stołach jajka pojawiają się pod wieloma postaciami. Oczywiście jako pisanki, do tego w formie faszerowanej, w majonezie, w zupie, w sałatkach. Wykorzystaj ten motyw, by ozdobić wielkanocne babeczki „jajka sadzone”. Jajka do dekoracji babeczek zrób z budyniu waniliowego albo śmietankowego i kawałków brzoskwiń z puszki. Za pomocą tych dwóch składników uzyskasz wzór łudząco przypominający prawdziwe sadzone jajka. Upiecz klasyczne muffiny albo ich smakową wersję. Dobrze będzie pasowała cytrynowa albo pomarańczowa. Wystudź je i przygotuj składniki do dekoracji. Ugotuj gęsty budyń, a następnie połącz z ubitą słodką śmietanką. Nałóż na wierzch babeczek, tworząc nieregularne kształty przypominające jajko sadzone, a następnie na każdej porcji kremu kładź kawałek brzoskwini. Dobrym sposobem na ich podanie będzie użycie małej patelni zamiast talerza czy patery. Wielkanocne babeczki „jajka sadzone” przygotuj nie tylko na święta. Są bardzo uniwersalne i sprawdzą się na wiele innych okazji. Upiecz i spróbuj!