Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy
średnie
6 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Od jakiegoś czasu widzisz w sklepie słodkie ziemniaki - pataty. Wyglądają jak normalne ziemniaki, tylko są większe i mają pomarańczowy miąższ. Można by je kupić, ale co z nich robić? Polecam patent - sam wymyśliłem - na WIELKIE GNOCCHI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW I RZEŻUCHY. Są pyszne, ale i bardzo ładne, właśnie ze względu na niezwykły kolor.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ziemniaki i pataty zagnieć z mąką (dodaj tyle mąki, ile zabierze ciasto - przestań dodawać, gdy ciasto odklei się od rąk), wymieszaj z rzeżuchą i połową parmezanu, porządnie zagnieć. Ulep wałek o średnicy 3 cm, pokrój go na kawałki i ulep kulki wielkości małych orzechów. Każdą lekko spłaszczaj. Napełnij duży garnek wodą, zagotuj i rozpuść kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Do wrzątku partiami wkładaj gnocchi, delikatnie zamieszaj, aby się nie skleiły. Gotuj, aż wypłyną, wyjmij łyżką cedzakową i przelej zimną wodą. Rozpuść masło, wrzuć rozgniecione ząbki czosnku (z łupinkami). Masłem polej gnocchi, wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia. Posyp resztą parmezanu, zapiekaj 10 minut. Skrop oliwą, udekoruj natką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej