Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy
średnie
6 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Od jakiegoś czasu widzisz w sklepie słodkie ziemniaki - pataty. Wyglądają jak normalne ziemniaki, tylko są większe i mają pomarańczowy miąższ. Można by je kupić, ale co z nich robić? Polecam patent - sam wymyśliłem - na WIELKIE GNOCCHI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW I RZEŻUCHY. Są pyszne, ale i bardzo ładne, właśnie ze względu na niezwykły kolor.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ziemniaki i pataty zagnieć z mąką (dodaj tyle mąki, ile zabierze ciasto - przestań dodawać, gdy ciasto odklei się od rąk), wymieszaj z rzeżuchą i połową parmezanu, porządnie zagnieć. Ulep wałek o średnicy 3 cm, pokrój go na kawałki i ulep kulki wielkości małych orzechów. Każdą lekko spłaszczaj. Napełnij duży garnek wodą, zagotuj i rozpuść kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Do wrzątku partiami wkładaj gnocchi, delikatnie zamieszaj, aby się nie skleiły. Gotuj, aż wypłyną, wyjmij łyżką cedzakową i przelej zimną wodą. Rozpuść masło, wrzuć rozgniecione ząbki czosnku (z łupinkami). Masłem polej gnocchi, wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia. Posyp resztą parmezanu, zapiekaj 10 minut. Skrop oliwą, udekoruj natką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























