Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Od jakiegoś czasu widzisz w sklepie słodkie ziemniaki - pataty. Wyglądają jak normalne ziemniaki, tylko są większe i mają pomarańczowy miąższ. Można by je kupić, ale co z nich robić? Polecam patent - sam wymyśliłem - na WIELKIE GNOCCHI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW I RZEŻUCHY. Są pyszne, ale i bardzo ładne, właśnie ze względu na niezwykły kolor.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ziemniaki i pataty zagnieć z mąką (dodaj tyle mąki, ile zabierze ciasto - przestań dodawać, gdy ciasto odklei się od rąk), wymieszaj z rzeżuchą i połową parmezanu, porządnie zagnieć. Ulep wałek o średnicy 3 cm, pokrój go na kawałki i ulep kulki wielkości małych orzechów. Każdą lekko spłaszczaj. Napełnij duży garnek wodą, zagotuj i rozpuść kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Do wrzątku partiami wkładaj gnocchi, delikatnie zamieszaj, aby się nie skleiły. Gotuj, aż wypłyną, wyjmij łyżką cedzakową i przelej zimną wodą. Rozpuść masło, wrzuć rozgniecione ząbki czosnku (z łupinkami). Masłem polej gnocchi, wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia. Posyp resztą parmezanu, zapiekaj 10 minut. Skrop oliwą, udekoruj natką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej