Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy
średnie
6 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Od jakiegoś czasu widzisz w sklepie słodkie ziemniaki - pataty. Wyglądają jak normalne ziemniaki, tylko są większe i mają pomarańczowy miąższ. Można by je kupić, ale co z nich robić? Polecam patent - sam wymyśliłem - na WIELKIE GNOCCHI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW I RZEŻUCHY. Są pyszne, ale i bardzo ładne, właśnie ze względu na niezwykły kolor.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ziemniaki i pataty zagnieć z mąką (dodaj tyle mąki, ile zabierze ciasto - przestań dodawać, gdy ciasto odklei się od rąk), wymieszaj z rzeżuchą i połową parmezanu, porządnie zagnieć. Ulep wałek o średnicy 3 cm, pokrój go na kawałki i ulep kulki wielkości małych orzechów. Każdą lekko spłaszczaj. Napełnij duży garnek wodą, zagotuj i rozpuść kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Do wrzątku partiami wkładaj gnocchi, delikatnie zamieszaj, aby się nie skleiły. Gotuj, aż wypłyną, wyjmij łyżką cedzakową i przelej zimną wodą. Rozpuść masło, wrzuć rozgniecione ząbki czosnku (z łupinkami). Masłem polej gnocchi, wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia. Posyp resztą parmezanu, zapiekaj 10 minut. Skrop oliwą, udekoruj natką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























