Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Od jakiegoś czasu widzisz w sklepie słodkie ziemniaki - pataty. Wyglądają jak normalne ziemniaki, tylko są większe i mają pomarańczowy miąższ. Można by je kupić, ale co z nich robić? Polecam patent - sam wymyśliłem - na WIELKIE GNOCCHI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW I RZEŻUCHY. Są pyszne, ale i bardzo ładne, właśnie ze względu na niezwykły kolor.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ziemniaki i pataty zagnieć z mąką (dodaj tyle mąki, ile zabierze ciasto - przestań dodawać, gdy ciasto odklei się od rąk), wymieszaj z rzeżuchą i połową parmezanu, porządnie zagnieć. Ulep wałek o średnicy 3 cm, pokrój go na kawałki i ulep kulki wielkości małych orzechów. Każdą lekko spłaszczaj. Napełnij duży garnek wodą, zagotuj i rozpuść kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Do wrzątku partiami wkładaj gnocchi, delikatnie zamieszaj, aby się nie skleiły. Gotuj, aż wypłyną, wyjmij łyżką cedzakową i przelej zimną wodą. Rozpuść masło, wrzuć rozgniecione ząbki czosnku (z łupinkami). Masłem polej gnocchi, wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia. Posyp resztą parmezanu, zapiekaj 10 minut. Skrop oliwą, udekoruj natką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkie gnocchi ze słodkich ziemniaków i rzeżuchy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Muffinki a la pizza - VIDEO
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej