Wiosenna sałatka z rzodkiewką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

342 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

631 osób wydrukowało

Pobierz pdf

829 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

3 sztuki

1 pęczek

0.5 sztuki

1 sztuka

6 sztuk

1 pęczek

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i olejem. Jajka ugotuj na twardo (3 min), wystudź i obierz.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 1

Krok 2

Sałaty porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż nasiona a następnie pokrój w „księżyce”. Połowę szczypioru pokrój drobno.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 2

Krok 3

Cykorię porozdzielaj na liście. W misce połącz sałaty oraz pokrojone warzywa i pokrojony szczypior, a następnie sałatkę nałóż do „łódeczek” z cykorii.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 3

Krok 4

Pozostały szczypior sparz krótko we wrzącej wodzie. Łódeczki z cykorii obwiąż dekoracyjnie szczypiorem i ułóż na półmisku

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 4

Krok 5

Sałatki polej przygotowanym sosem, na wierzchu każdej porcji ułóż połówkę jajka oraz kiełki słonecznika i podawaj.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do związania łódeczek z cykorii zamiast szczypioru możesz użyć pora – pokrój warzywo wzdłuż na cienkie paseczki i sparz krótko we wrzącej wodzie.

1

Opinie o przepisie

  • Kathii Music

    Kathii Music , 20.03.2020

    pyszna i prosta . to lubię!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiosenna sałatka z rzodkiewkąWiosenna sałatka z rzodkiewką

Cykoria – warzywo o wyrazistym smaku, które doskonale sprawdza się jako składnik efektownych przekąsek. Jej liście są dość sztywne, chrupiące i mają kształt miseczek. Wykorzystaj je do przygotowania wiosennej sałatki z rzodkiewką. Pełna świeżych składników, takich jak: ogórek, kiełki słonecznika czy szczypiorek, świetnie skomponuje się z delikatnymi przepiórczymi jajami. Pokrój wszystko i wymieszaj, a następnie nałóż do łódeczek z cykorii. Przewiąż każdą z nich sparzonym szczypiorkiem lub porem. W ten sposób podzielisz sałatkę na porcje i sprawisz, że będzie apetycznie wyglądała. Sałatkowe „łódeczki”, ułożone w równych odstępach na podłużnym półmisku, polej sosem sałatkowym paprykowo-ziołowym z białym pieprzem. Dołącz też połówki ugotowanych jajek i ozdób całość kiełkami słonecznika. Wiosenną sałatkę podawaj z grillowaną bagietką lub jasnym pieczywem. Jeśli chcesz ją wzbogacić o smaczny dodatek, wykorzystaj czerwoną paprykę. Ten przepis to sprawdzony sposób na barwną sałatkę. Przetestuj go przy najbliższej okazji.