Wiśniowe ciasto

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

40 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

10 gramów

1.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

4 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

masa:

20 dekagramów

0.5 szklanki

40 dekagramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień przed przygotowaniem ciasta wiśnie namoczyć w koniaku lub w spirytusie. Podane składniki ciasta wymieszać. Przełożyć do posmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Krok 2

Z upieczonego ciasta delikatnie ściąć wierzch i odłożyć na bok.

Krok 3

Z pozostałego ciasta wybrać środek, pozostawiając około 1 cm ciasta na spodzie i na bokach.

Krok 4

Wyjęte ciasto pokruszyć jak najdrobniej. Kasię utrzeć z cukrem na puszysty krem.

Krok 5

Dodać wiśnie i pokruszone kawałki ciasta. Dokładnie wymieszać.

Krok 6

Kremową masę wiśniową wyłożyć na ciasto w tortownicy, nakryć ściętym wierzchem.

Krok 7

Wierzch można posmarować pozostałą masą, polać polewą czekoladową i udekorować wiśniami. Uwaga: Jeżeli ciasto będą jadły także dzieci, alkohol można zastąpić syropem wiśniowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiśniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiśniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiśniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiśniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiśniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiśniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiśniowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wiśniowe ciastoWiśniowe ciasto

Jeśli lubisz wypieki o intensywnie kakaowym smaku, przełamanym kwaśnymi owocami, wypróbuj przepis na wiśniowe ciasto z czekoladową nutą. Jest pyszne, a w dodatku przygotowywane w dość oryginalny sposób – nie jest przekładane, a wypełnione dużą ilością wiśniowego nadzienia. Po upieczeniu ciasta (wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie z nich jednolita masa) i lekkim przestudzeniu, delikatnie odetnij wierzch, a środek wypieku wybierz, uważając, by nie uszkodzić spodu oraz ścianek. Wyłóż je nadzieniem, które przygotujesz z kostki do pieczenia utartej na puch z cukrem i wymieszanej z wiśniami oraz pokruszonym ciastem. Następnie zakryj słodki farsz odkrojonym wcześniej wierzchem wypieku. Wiśniowe ciasto polej przed podaniem roztopioną gorzką czekoladą albo podawaj z kleksem bitej śmietany. Pasować będzie także polewa z musu owocowego. Paterę z wypiekiem ozdób świeżymi wiśniami lub malinami. Przekonaj się, jak przyjemne i łatwe jest pieczenie z naszymi przepisami. Przygotuj wyborne wiśniowe ciasto na najbliższą okazję.