Wykwintna szarlotka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

133

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

1 opakowanie

1 kilogram

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Krok 2

Kasię zamrażamy.

Krok 3

W misce mieszamy cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz kaszę manną.

Krok 4

Formę do pieczenia wykładamy papierem.

Krok 5

Na papier ścieramy pół kostki zamrożonej Kasi (na tarce o drobnych oczkach) tak, aby cała powierzchnia papieru dokładnie pokryta była margaryną.

Krok 6

Kasię równomiernie posypujemy szklanką mieszaniny (mąki, cukru oraz kaszy).

Krok 7

Na to układamy połowę lekko odciśniętych i zmieszanych z cynamonem jabłek.

Krok 8

Posypujemy drugą szklanką mieszaniny, na którą nakładamy resztę jabłek.

Krok 9

Na jabłka wysypujemy resztę mąki zmieszanej z kaszą i cukrem.

Krok 10

Całość dokładnie pokrywamy drugą połową startej na drobnych oczkach tarki kostki Kasi.

Krok 11

Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do momentu, aż wierzch ciasta nabierze złocistej barwy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wykwintna szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wykwintna szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wykwintna szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wykwintna szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wykwintna szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wykwintna szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wykwintna szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Całuski Pani Marysi
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej