
Składniki
1 sztuka
null
30 gramów
null
1 sztuka
0.5 kilograma
null
null
null
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz wcześniej na noc, następnego dnia ugotuj je w tej samej wodzie w której się moczyły. Kapustę oczyść, umyj i poszatkuj. Zalej gorącą wodą i gotuj, aż będzie miękka. Osącz, odciśnij lekko.
Krok 2
Wymieszaj z pokrojonymi grzybami i zeszkloną na tłuszczu drobno pokrojoną cebulką. Dopraw na ostro.
Krok 3
Z mąki, jajka, szklanki letniej wody i 0,5 łyżeczki soli zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkuj podsypując odrobiną mąki i wykrawaj szklanką krążki.
Krok 4
Na każdy nałóż odrobinę przygotowanego farszu i zlep. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez kilka minut od momentu wypłynięcia. Wyśmienite pierogi z kapustą omaść w tłuszczu i podawaj na stół.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej