
Składniki
1 sztuka
100 gramów
null
null
0.5 sztuki
250 gramów
1 pęczek
3 sztuki
30 mililitrów
300 gramów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia umyj, osusz i potnij w dużą kostkę. Ananasa obierz i pokrój w podobne kawałki jak rybę.
Krok 2
Nadziewaj na przemiennie na patyczki szaszłykowe lub szpadki.
Krok 3
Czosnek oraz posiekaną cebulkę zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, czosnek obierz, zmiksuj z cebulką i posiekaną papryczką chilii, dopraw do smaku octem i przyprawami.
Krok 4
Każdy szaszłyk zanurz w marynacie i grilluj na złoty kolor przez 25 minut.
Krok 5
Sok z cytryny wyciśnij i wymieszaj dokładnie ze śmietaną. Szaszłyki z ananasem podawaj razem ze śmietanowo-cytrynowym sosem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej