
Składniki
2 litry
500 gramów
50 gramów
1 sztuka
3 sztuki
500 mililitrów
100 gramów
500 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj mąkę z wodą i wlej do kamiennego garnka, dodaj dużo czosnku. Niech całość postoi trzy dni.

Krok 2
Pokrój drobno ziemniaki i czosnek. Ugotuj, dodaj żur oraz przyprawy.

Krok 3
Przesmaż cebulę na słoninie. Okraś żur słoniną z cebulką, posyp majerankiem. Ewentualnie dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zalewajka
Polska zupa, która jak wiele kultowych przepisów powstała z resztek składników połączonych przez oszczędne gospodynie – wystarczy do niej nieco zakwasu na żur, parę ziemniaków, cebula, słonina i przyprawy. Zalewajka to nasze kulinarne dziedzictwo, zupa, która smakuje każdemu, a ponieważ doskonałe rozgrzewa, jest szczególnie chętnie serwowana w zimowe dni. Jeśli słoninę zastąpisz grzybami leśnymi – w wersji postnej będzie się nadawać także na kolację wigilijną. W wielu polskich domach jest jednak przygotowana w wersji z mięsem – oprócz słoniny dorzuca się do niej kiełbaskę lub boczek i serwuje na świąteczny obiad. Jej przygotowanie jest banalnie proste, potrzebna jest dobra baza – czyli żurek, mocny i lekko kwaskawy. Do tego pokojone w grubą kostkę ugotowane ziemniaki, i przysmażona cebulka. Do tej zupy nie żałuj majeranki i czosnku. Musi być charakterna i pikantna, dodaj też sporo pieprzu. Ślinka cieknie na samą myśl o tym daniu.































