
Składniki
2 litry
500 gramów
50 gramów
1 sztuka
3 sztuki
500 mililitrów
100 gramów
500 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj mąkę z wodą i wlej do kamiennego garnka, dodaj dużo czosnku. Niech całość postoi trzy dni.

Krok 2
Pokrój drobno ziemniaki i czosnek. Ugotuj, dodaj żur oraz przyprawy.

Krok 3
Przesmaż cebulę na słoninie. Okraś żur słoniną z cebulką, posyp majerankiem. Ewentualnie dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zalewajka
Polska zupa, która jak wiele kultowych przepisów powstała z resztek składników połączonych przez oszczędne gospodynie – wystarczy do niej nieco zakwasu na żur, parę ziemniaków, cebula, słonina i przyprawy. Zalewajka to nasze kulinarne dziedzictwo, zupa, która smakuje każdemu, a ponieważ doskonałe rozgrzewa, jest szczególnie chętnie serwowana w zimowe dni. Jeśli słoninę zastąpisz grzybami leśnymi – w wersji postnej będzie się nadawać także na kolację wigilijną. W wielu polskich domach jest jednak przygotowana w wersji z mięsem – oprócz słoniny dorzuca się do niej kiełbaskę lub boczek i serwuje na świąteczny obiad. Jej przygotowanie jest banalnie proste, potrzebna jest dobra baza – czyli żurek, mocny i lekko kwaskawy. Do tego pokojone w grubą kostkę ugotowane ziemniaki, i przysmażona cebulka. Do tej zupy nie żałuj majeranki i czosnku. Musi być charakterna i pikantna, dodaj też sporo pieprzu. Ślinka cieknie na samą myśl o tym daniu.