Zapiekanka czosnkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka czosnkowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 szczypta

300 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

3 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj, a czosnek zmiażdż. Podsmaż razem na maśle*.

Krok 2

Dodaj śmietanę, płaską łyżeczkę soli, pieprz, gałkę muszkatołową i gotuj 10 minut. Sos przetrzyj przez sitko.

Krok 3

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry.

Krok 4

W żaroodpornym naczyniu ułóż ziemniaki i zalej sosem. Piecz godzinę w temperaturze 160 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
12 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej