Zapiekanka czosnkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka czosnkowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 szczypta

300 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

3 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj, a czosnek zmiażdż. Podsmaż razem na maśle*.

Krok 2

Dodaj śmietanę, płaską łyżeczkę soli, pieprz, gałkę muszkatołową i gotuj 10 minut. Sos przetrzyj przez sitko.

Krok 3

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry.

Krok 4

W żaroodpornym naczyniu ułóż ziemniaki i zalej sosem. Piecz godzinę w temperaturze 160 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Szyszki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej